Izaberite stranicu

Поводом текста под насловом „Амфилохије уцртава нови хотел у Будви“, објављеног 7. јула у „Вијестима“, реаговао је парох Јово Бајковић.

„Текст сензационално најављен на насловној страни „Вијести“ као Бог зна какво светогрђе, не бисмо коментарисали, али нас анимозитет и иронија којом текст обилује, као и тенденциозно извртање реалности, обавезују да га макар прокоментаришемо. Што има лоше у том што се Црквени одбор парохије маинско-браићке (а не митрополит Амфилохије) обратио надлежном општинском органу у циљу заштите и валоризације своје имовине? Шта је у томе противзаконито, некоректно, неморално, неприхватљиво? Који се то добар и разборит домаћин не стара о своме имању? Или га препушта стихији, продаје и остаје без њега?

Све оно што је наведено у тексту је само доказ домаћинског односа и бриге чланова општинског црквеног одбора за имовину којом располаже. Некретнине у нашем власништву су једина имовина у нашој општини која није продавана без обзира на све реалне потребе обнове срушеног, отетог и запустјелог, али ето, некима ни то не ваља.

Израда ДУП-а и уцртавање будућег пословно-стамбеног објекта је у складу са урбанистичким плановима и прорачунима стручних лица из ове области, а не чланова Парохијског одбора и наравно да нам такав статус парцеле више одговара него да парцела у центру Будве буде претворена у шеталиште за кућне љубимце, „ничију земљу“ или што је већ са некима случај паркинг за станове са сусједне (наравно не наше) парцеле.

Градња, обнова и опремање бројних храмова у будванској општини, социјална помоћ, издавачка дјелатност, народне кухиње, школа вјеронауке, помоћ Богословији, помагање других храмова у изградњи на територији Митрополије, плате свештенства и социјална заштита свештенства и монаштва, су обавезе које се једва успијевају покрити валоризацијом сопствених добара.

Ми других извора немамо

Ту имовину су Митрополији црногорско-приморској завјештали наши преци, а и неки од нас живијех, не држави, него Цркви и нијесмо у тестаменту назначили да она мора да остане ливада и да је максимум да се са ње покоси сијено. Ако ми не изградимо уцртани објекат на своме онда ће, ви то добро знате, по закону то урадити неко други, а нама исплатити минималну накнаду за земљиште“.

Помажемо  другима ради општег интереса

У тексту нема ни ријечи о том да је наш Парохијски одбор од својих средстава обновио парохијски дом за потребе вјерног народа Будве, шеснаест градских и сеоских храмова у нашој општини, парохијски дом на Брајићима, помогао сваком ко се основано обратио за помоћ, казао је Бајковић.

„Ни ријечи о томе да је митрополит Амфилохије, који нема никакве везе са уцртавањем пословно-стамбеног објекта, јер је то наш посао и наша обавеза, имајући разумијевања за потребе грађана овог дијела приморја, дао да се привремено до изградње нове, користи црквено земљиште за актуелну капелу у Будви, као и на трајно коришћење земљиште за резервоар регионалног водовода код манастира Прасквице, дјечији вртић, бројне путеве, прилазе, трафо-станице, комуналне објекте и сл.

Ништа није отуђено, обезвријеђено, запуштено нити злоупотријебљено. Ако је уступљено уступљено је на молбе појединих општина ради опстег народног интереса, а не материјалне користи“ пише у реаговању.

 Извор: Вијести/ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This