Izaberite stranicu

Митрополит Амфилохије са свештенством је данас у Цетињском манастиру служио свету Литургију и помен блаженопочившем митрополиту Варне Кирилу. Митрополит Кирил је важио за једног од образованијих бугарских владика и био је велики пријатељ наше митрополије, као и Српске цркве уопште.

Варнски и Великопреславски митрополит Кирил (Богомил Петров Ковачев) је рођен 06.08.1954. године у Царевом Броду, провинција Шумен. Као пето дијете Петра и Иванке, која након мужеве смрти прима монашки постриг с именом Ирина, 1968. године уписује богословију у Софији, по чијем завршетку је послат у братство св. Рила, одакле бива послат на Богословски факултет Универзитета у Атини. Монашки постриг прима 21.07.1972, под духовним вођењем епископа Герасима, ректора богословије у Софији, а убрзо бива рукоположен за јерођакона, а 14.11.1976. и за јеромонаха.

Крајем 1980. је рукопроизведен за протосинђела, а убрзо потом и у чин архимандрита. 1981. дипломира на Софијској духовној академији, а затим га шаљу на специјализацију на Московску духовну академију гдје брани докторску дисертацију под називом: ”Учешће Руске цркве у народноослободилачком покрету бугарског народа у 19. вијеку”. До 1986. jе био представник бугарске патријаршије у Москви, затим постављен за игумана Светотроицког пребивалишта, а 1986. бива  именован за главног секретара Светог Синода. 1988. је хиротонисан за епископа Стобијског, а за епископа Варне је изабран 29.02.1989. године.

 

Pin It on Pinterest

Share This