Izaberite stranicu

У Русији су почеле свечаности у част сверуског Дана породице, љубави и вјерности, који се традиционално обиљежава од 2008. године на дан, када се светкују свети супружници Петар и Февронија. Ови свети покровитељи брачнога живота празнју се  8. јула.

Престоница прославе Дана породице, љубави и вјерности ове године, као и раније, јесте стари руски град Муром, јер су управо становници тог града прије неколико година иницирали годишње одржавање породичних свечаности. Покровитељи брака и породице, богобојажљиви супрузи Петар и Февронија живјели су и умрли истог дана у Мурому, а њихове свете мошти налазе се у саборној цркви муромског Свето-Тројицког манастира. Пред крај живота ови благочестиви супрузи примили су монашки постриг.

«Примјер њихове љубави и вјерности је узор за све нас. Постоји предање да је Февронија била обична сељанка, кћи скупљача шумског меда. Њихов брак су многи осуђивали. Међутим, она је излијечила кнеза Петра. Када су јој понудила новац да би оставила мужа и нестала, она је одбила. Када је кнез морао да бира између престола и сиромашне жене, он се опредијелио за брак и породичну срећу. Увјерен сам да су прича о Петру и Февронији и празник Дана породице, љубави и вјерности позвани да нас подсјете на то, шта је породица и радост породичног живота, те помогну у савлађивању тешкоћа које настају у браку», казао је замјеник предсједника патријарашке комисије за питања породице и заштите материнства епископ Орехово-Зујевски Пантелејмон.

Осим у Мурому свечаности се  одржавају у свим руским градовима.

Pin It on Pinterest

Share This