Izaberite stranicu

Конференција Европских Цркава, која је од трећег до осмог јула одржала своју четрнаесту Генералну скупштину у Будимпешти, на крају свога рада је иступила са саопштењем у вези хапшења и затварања Архиепископа охридског и Митрополита скопског г.г. Јована од стране власти Р. Македоније.

У саопштењу се каже:

Скупштина Конференције Европских Цркава (КЕК) је са великом забринутошћу дознала за хапшење и притварање Архиепископа Јована у Р. Македонији. Верује се да је ово затварање резултат практиковања његове верске слободе, што је његово људско право. Потврђујемо да је слобода вероисповедања и убеђења основно људско право, загарантовано Универзалном декларацијом за људска права и Европском конвенцијом за људска права чији је потписник и Р. Македонија.

Скупштина КЕК потврђује позив Светског Савета Цркава Високом комесару Уједињених Нација за људска права, као и Специјалном известилацу о слободи вероисповести и убеђења Уједињених Нација, пажљиво да испитају овај случај.

Скупштина КЕК позива Комесара за људска права при Савету Европе и Специјалног представника Европске Уније за људска права, хитно да разгледају овај случај. Нарочито, Скупштина КЕК тражи од институција да испитају да ли су притворски услови у сагласности са стандардом постављеним од стране Савета Европе.

Позивамо Владу Р. Македоније и Његову Еминенцију Николу Грујевског, Премијера Р. Македоније, да обезбеде фер суђење и одмах да ослободе Архиепископа Јована – да се брани са слободе, сагласно одредбама кривичног закона Р. Македоније.

Тражимо цркве чланице КЕК да нам се придруже у молитви и солидарности са Архиепископом Јованом тако што ће послати протесна писма надлежним органима.

 Извор: Православна охридска архиепископија

Pin It on Pinterest

Share This