Select Page

Поглавар Коптске Цркве у Египту, Папа Тавадрос II, похвалио је војну акцију у четвртак увече којом је збачен изабрани председник државе и председник Муслиманског братства Мухамед Морси.   Папа Тавадрос, поглавар највеће верске мањине у Египту, изјавио је да је египатски народ повратио своју „украдену револуцију“ – ту се позива на то како је Арапско пролеће из 2011. године довело до веома тврдокорне исламистичке владе. Англикански бискуп Египта др Мунир Хана Анис такође је поздравио збацивање, што он наводи као добру вест за хришћане у већински муслиманској земљи. „Коначно је Египат сада слободан од тиранске владавине Муслиманског братства,“ рекао је.

Морси је званично свргнут са власти у 19 часова по локалном времену у четвртак после недељу дана демонстрација против његове власти интервенцијом египатске војске. Командант оружаних снага Египта генерал Абдел-Фатах ал-Сиси објавио је да је суспендовао Устав и да је наименовао председника Уставног суда Адли Мансура за привременог председника.

Католички свештеник са службом у Каиру описао је догађаје од четвртка као „срећан крај“. Изјавио је: „Ми смо могли имати ужасан сукоб између Муслиманске браће и већине, и све до јуче је то  био наш страх. То се није десило. Ја сам већ два сата у граду да би видео каква је ситуација. Сви славе срећан крај политичке кризе“.

У изјави за грчки сајт Реал.гр Патријарх александријски и све Африке Теодор изразио је забринутост због тешких времена која доживљава Египат; он истовремено свима шаље поруку за будућност Православне Цркве и Грка у Египту. Патријарх Теодор је одмах после војног пуча у писаној изјави позвао на јединство у оквиру египатског друштва.

Такође је истакао гвоздену вољу да Александријска Патријаршија остане  светионик Православља у Египту , као што је увек била током своје дуге историје,  замоливши све Грке да буду присутни на страни Православне Цркве и Грка у Египту.

Поглавар Коптске Католичке Цркве је изјавио агенцији Фидес да он поздравља збацивање са власти египатског председника Мухамеда Морсија.

„ Два народа у Египту су на миран начин повратили своју земљу“, рекао је Патријарх Ибрахим Исак Сидрак.  На тај начин су показали свету да су цивилизован народ „упркос чињеници што наилазе на велике проблеме“.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This