Izaberite stranicu

Доброта у речима ствара поверење, а доброта у давању ствара љубав. Ову народну мудрост потврдио је на најлепши начин Новљанин, Душан Радовић, успешни пословни човек са фирмама које раде од Русије до Србије, испунивши прошле године дато обећање да ће црква посвећена Светом кнезу Лазару Косовском на Видовом врху, изнад Херцег Новог, ове године на Видовдан бити освештана.

Од прошлог до овог Видовдана црква је обложена каменом, постављен је иконостас и три звона изливена у ливници “Грасмајер” у Инсбруку у Аустрији, где и звона за храм Светог Саве на Врачару. Крст је саливен у Земуну. Уређена је зараван на којој се уздигла Лазарица, на прелепом вису који дели Мокрине од Суторине и на коме је постојала црквица посвећена Св. Лазару Косовском, о којој се зна на основу документа, писаног средином 19. века.

Тада је црква била у рушевинама, али се сваке године на Видовдан на црквишту служила литургија. Црква је ове године потпуно реконструисана на основу уговора из 1888. године, који сведочи да су мештани и тада покушавали да је обнове у спомен на 500 година од Косовске битке.

Чланови организационог одбора који је за треће обнављање Лазарице формиран пре 12 година и у чије је име говорио Зоран Лазаревић, приложници и ктитор Душан Радовић у свему су поштовали традиционални начин израде сакралних објеката на подручју Боке. Храм ипак издваја прелеп видиковац на коме се налази, на око 750 метара надморске висине, и са кога се пружа невероватан поглед до Бара, према Дубровнику, Српској и Црној Гори.

[pullquote]ПРЕДЛОГ СИНОДУ 
Светом синоду и патријарху СПЦ упућен је предлог да Душан Радовић, ктитор Лазарице на Видовом врху, а то није ни прва ни једина црква чије је уздизање помогао, буде одликован орденом Светог Саве.[/pullquote]

Видов врх стоји као мали наспрам великог Ловћена и указује на косовску мисао владике Његоша, подсетио је владика захумско-херцеговачки Григорије који је са херцегновским и требињским свештенством служио прву свету архијерејску литургију у освештаном храму.

– Овај храм биће сведочанство дивном граду и народу да овде има Лазаревих Срба и хришћана, да је Видовдан празник оних који виде и препознају Христа и Лазареве ратнике, који су се увек борили за слободу као највећу светињу без које су немогући и живот и љубав, поручио је владика Глигорије. Он је подсетио да је Видовдан српско огледало које не лаже, у њему се раздваја чистота од нечистоте, оно разоткрива људскост и нељудскост, храброст и кукавичлук, братство и издајство.

– Желимо да се овде састајемо за нашег и за живота наших потомака – рекао је Душан Радовић, поздрављајући бројне госте међу којима су били и конзул Србије у Херцег Новом Весна Лалић и херцегновски градоначелник Дејан Мандић. – Састајаћемо се да славимо славу цара Лазара, најчеститијег учитеља, родољуба и јунака.

Он нам је заувек послао поруку како се пред Бога иде чисте душе, чистог срца и још чистијег образа, а ми поручујемо да је наша вера тврда, а воља да испунимо тај завет још више.

Извор: Србин инфо/Новости

Pin It on Pinterest

Share This