Izaberite stranicu

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Преосвећена Господа Епископи рашко-призренски Теодосије, члан Светог Архијерејског Синода Српске Правосдлавне Цркве, и липљански Јован, викар Патријарха српског, примили су 3. јула 2013. године у Пећкој Патријаршији генералног секретара НАТО савеза г. Андерса Фог Расмусена, команданта КФОР-а генерала Халбауера и око четрдесет представника земаља-чланица НАТО савеза. Са члановима Северно-атлантског савета, највишег управног тела НАТО савеза, разговарано је о заштити светиња Српске Православне Цркве на Косову и Метохији.

Високе госте испред Српске Православне Цркве на капији Пећке Патријаршије дочекали су Епископ рашко-призренски г. Теодосије и викарни Епископ липљански г. Јован. После поздрава са игуманијом Февронијом, у великој трпезарији манастира одржан је састанак са презентацијом о заштити светиња Српске Православне Цркве.

Владика Теодосије је, у име Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, захвалио КФОР-у на досадашњој заштити манастирâ и цркава, указавши да је међународно војно присуство и даље неопходно и поред одређеног напретка у безбедности. – Једино КФОР има пуни капацитет да предупреди насилне нападе које смо могли да видимо у протеклим годинама и да гарантује дугорочну заштиту нашим светињама и вредним споменицима културе, рекао је владика Теодосије.

Након послужења у порти манастира, гости су посетили комплекс цркава Пећке Патријаршије и непосредније се упознали са значајем ове светиње која је од 13. века духовно средиште Српске Православне Цркве. Генерални секретар НАТО г. Расмусен нагласио је да ће међународне мировне снаге остати и даље присутне и ангажоване у обезбеђивању заштите српских светиња.

Извор: СПЦ

 

Pin It on Pinterest

Share This