Select Page

Председник египатског Врховног уставног суда Адли Мансур положио заклетву на место шефа државе. Египат исправио путању своје славне револуције, поручио Мансур. После државног удара, Мухамед Мурси притворен. У сукобима погинуло најмање 14 особа, а повређено више десетина. Војска хапси лидере Муслиманског братства.

Бивши египатски председник Мухамед Мурси, који је у државном удару збачен с власти, пребачен је јутрос у Министасрво одбране, док је војска његове блиске сараднике задржала у притвору у једној војној згради у Каиру. Адли Мансур положио заклетву и постао нови шеф државе. У сукобима после смене Мурсија најмање 14 особа је погинуло, а више десетина повређено.

Неименовани војни званичник потврдио је за агенцију Франс прес да је бивши шеф државе „превентивно“ притворен.

Адли Мансур, који је по истеку ултиматума одлуком војске именован на чело Египта, прво је положио је заклетву на место председника Врховног уставног суда. Ту функцију требало је да преузме 30. јуна.

Затим се Мануср заклео и као нови привремени председник Египта, према плану који је изнела египатска војска.

Полагање заклетве директно је преносила државна телевизија, а према декрету војске, дужност председника Мансур ће обављати до избора новог председника.

Мансур током церемоније најавио да ће расписати нове изборе, али није прецизирао када. Према његовим речима, Египат је „исправио путању своје славне револуције“ масовним протестима у којима се тражила Мурсијева смена.

Истакао је и да је покрет Муслиманска браћа, коме припада свргнути председник, део народа и да је њихова помоћ „у изградњи нације“ добродошла.

Војне власти су издале налоге за хапшење око 300 чланова покрета Муслиманско братство, из којег потиче из происламистички председник Морси.

Позивајући се на безбедносне изворе, агенција АП је јавила да су ухапшена прва два човека Муслиманског братства. Ухапшени су, како се наводи, Сад ел-Кататни, који је на челу политичког крила Муслиманског братства, Партије слободе и правде, и Рашад Бајуми, један од заменика шефа партије Муслиманско братство.

Више хиљада Египћана, задовољни због пуча, скандирају испред Министарства одбране „Египат, Египат“, док се Морсијеве присталице, којих такође има више хиљада, окупило на једном тргу у предграђу Наср Сити.

Они оптужују војску за издају, тврдећи да је извела државни удар против демократски изабраног председника.

Египатски државни медији саопштили су да је најмање 14 људи погинуло у сукобима између присталица и противника свргнутог председника Мохамеда Мурсија, након што је војска саопштила да је досадашњем шефу државе одузета власт.

Најмање три особе су погинуле у Александрији, међу којима је једна жена, која је ножем убодена у стомак, а 50 је рањено, јавила је МЕНА.

Четири особе су погинуле у сукобима у граду Марса Матрух на северу земље, рекао је гувернер Бадр Танави агенцији Ројтерс, додајући да су сви погинули Мурсијеве присталице. Три особе су погинуле у граду Минија, на југу земље, међу којима два полицајца, а 14 је рањено.

На десетине су рањене у Фајуму, јужно од Каира, где су непознате особе упале у седиште партије Слобода и правда, политичког крила покрета Муслиманска браћа, опљачкале га и запалиле.

Краљ Саудијске Арабије Абдулах честитао је Мансуру који ће заменити Мурсија, а и Уједињени Арапски Емирати су поздравили промене у Египту.

Кина подржава избор египатског народа и позива на дијалог. Велика Британија не подржава војну интервенцију као начин решавања спорова у демократском систему, а Немачка оцењује да је свргавање Мурсија велики корак уназад за демократију у Египту.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This