Select Page

Новооснована Фондација “Наслеђе отаца”, као свој први пројекат, најавила је снимање играног филма историјског “Отац”, о оснивачима српске нације – Стефану Немањи и Светом Сави. Филм се бави периодом од доласка остарелог владара Стефана Немање као монаха Симеона на Свету Гору, до повратка његовог сина Саве са очевим моштима, десет година касније, у грађанским ратом опустошену, осиромашену и изгладнелим Србију.

Сценаристи, ђакон Ненад Илић и његов млађи колега Владимир Петровић, сматрају да ће спајање њихових различитих генерација, али и мишљења, довести до квалитетнијег и свеобухватнијег текста.

– Када дође до оволиког безнађа, морамо да се окренемо коренима и традицији. Наша намера је да појачамо реализам ликова, али да не изгубимо ону светлост, која свете и чини светима – поручио је ђакон Ненад Илић.

Стари владар Стефан Немања долази на Свету Гору да приволи најмлађег сина да се врати у Србију и спречи сукоб старије браће који може да доведе до распада земље. Филм ће нас подсетити на то како су Немања и Сава заувек саставили земаљску и небеску Србију.

– У поновном сусрету оца и сина, далеко од Србије, формиран је темељ српске државе, културе и цркве. Обојица су учинили оно неопходно да би послужили Богу и своме роду – поднели су жртву. Немања је жртвовао заслужену удобну старост да би у аскетском подвигу за живота додирнуо небеско и оставио наследницима свети узор, а Сава се одрекао мира Свете Горе да би Србе увео у ред озбиљних, духовно освешћених народа – објашњавају аутори.

Да филм не би остао само добронамеран, али тенденциозан поглед на националну историју, аутори ће одговорити дозом хумора. Када одани пратиоци Стефана Немање, који су дошли са њим и на Свету Гору да га прате до смрти, почну да се труде да ратничке способности претворе у духовне – то постаје извор низа симпатичних, па и комичних ситуација.

– Прича о Светом Сави има невероватан потенцијал, али и исту такву одговорност. Тежиште приче је на два лика, оца и сина, али други јунаци ће жанровски обогатити филм, уносећи у њега и драму, и комедију, па чак и акцију – објашњава косценариста Владимир Петровић.

У избору догађаја који се обрађују у сценарију водило се рачуна о лошој економској ситуацији и тешкоћама у прикупљању средстава за филм. Избегнуте су велике, масовне сцене, гломазни сценографски захвати и скупи историјски костими. Избор догађаја и места, костим и сценографија су сведени, али ће све бити максимално реалистично урађено.

Аутори сматрају да је “Отац” филм од националног значаја, који ће бити занимљив и страним гледаоцима, на првом месту онима из земаља православне културе. Ђакон Ненад Илић је рекао да је филм “симбол покрета духовне обнове” и позвао све људе добре воље да буду део те обнове.

Копродуценти филма су Фондација “Наслеђе отаца” (чији су оснивачи Срби из Берлина и Београда) и нова продукцијска кућа “Опет и опет” из Београда.

План Фондације и аутора је да крајем године почну са снимањем пејзажа, а током наредне године са снимањем филма. Глумци ће бити изабрани на аудицијама, а ако све буде текло по плану, премијеру филма можемо очекивати почетком 2015. године.

Извор: Вечерње новости

Pin It on Pinterest

Share This