Izaberite stranicu

Изложба “Константин Велики – рађање хришћанства у римским провинцијама на тлу Србије” отворена у Народном музеју. Изложени археолошки експонати сведоче о духу времена.

Обележавању 1.700. годишњице доношења Миланског едикта придружио се и београдски Народни музеј. Отворена је изложба “Константин Велики – рађање хришћанства у римским провинцијама на тлу Србије”. Свечаности су присуствовале бројне званице из културног и јавног живота и представници верских заједница.

Константин – уз његово име ишао је епитет велики. С Лицинијем, с којим је заједно владао, потписао је Милански едикт којим је окончан прогон хришћана. Изложени археолошки експонати сведоче о духу времена, културним и социјалним променама, које су довеле до успостављања хришћанства као званичне религије у римском царству.

Коаутор изложбе Ивана Поповић објашњава да су желели да прикажу значај територије данашње Србије у трансформацији римског друштва и прихватању хришћанства као светске религије.

“Један од најзначајнијих експоната на овој изложби је бронзани портрет цара Константина пронађен у Нишу. Овај изузетни предмет који се чува у Народном музеју један је од најрепрезентативнијих портрета Константина великог”, каже Поповићева.

Један од најрепрезентативнијих сведочанстава о Константиновим портретима налази се на београдској камеји, од вишеслојног полудрагог камена. Ту је и велики број сребрних посуда пронађених на планини Рудник, где је уз Космај и Авалу експлоатисана руда. Нумизматика, светиљке, посуђе од керамике и стакла, златни накит, мозаици и палате, све то је део светске културне баштине без чега није могуће разумети дух те епохе.

Изложбу, на којој је представљено 180 археолошких предмета, Народни музеј организовао је у сарадњи са десет српских музеја.

Директор Народног музеја Бојана Борић Брешковић каже да су у оквиру архелошкох предмета на овој изложби представљени изузетни предмети.

“Одабрани су они који су најрепрезентативнији, међу њима налази се и избор предмета из других музеја у Србији. Све су то највреднији експонати које можемо да нађемо на тлу данашње Србије”, објашњава Брешковићева.

Министар културе Братислав Петковић каже да у години прославе 1.700 година Миланског едикта ова изложба подсећа на први документ толеранције.

Раскошни експонати једног времена дају слику о тлу данашње Србије као значајном простору некадашњег римског царства. Посетиоци изложбу могу да виде у наредна два месеца.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This