Select Page

Из Гугла (Google) су саопштили да ће уложити пет милиона долара на иницијативу да се са интернета избришу слике сексуалног злостављања дјеце и још два милиона на истраживање и изналажење ефектнијег начина да се слике оваквог садржаја пронађу, пријаве и искоријене.

„Интернет је огромна снага за добро – повећава приступ информацијама, помаже комуникацију и поспјешује економски раст“, сматра Жаклин Фулер, представник Гугла, „али, као и у физичком свијету, и на вебу постоје мрачни углови у којима егзистира криминално понашање“.

Један дио суме од пет милиона долара намијењен јегрупама за заштиту дјеце које сарађују са Гуглом у борби против овог проблема. Између осталих, то су National Center for Missing and Exploited Children и the Internet Watch Foundation.

Гугл ће такође основати и Фонд технологија за заштиту дјеце, који ће помоћи развоју ефикаснијих метода за борбу против дјечије порнографије.

Већ неко вријеме, Гугл користи технику „узимања отисака“ слика, која ће, како тврди Фулерова, помоћи полицији, интернет компанијама и адвокатима да пронађу и уклоне овакве слике, као и да судски гоне људе који их постављају.

Између осталог, оно што Гугл ради је онемогућавање да преко њиховог претраживаче овакве слике буду пронађене на мрежи.

Како саоопштавају из Националног центра за несталу и злоставану дјецу (National Center for Missing and Exploited Children) на основу сумње да садрже призоре злостављања дјеце, 2011. године пријављено је 17,3 милиона слика и видео снимака, што је четири пута више у односу на 2007.

Pin It on Pinterest

Share This