Izaberite stranicu

Данас је завршен најновији, политички монтиран судски процес против Архиепископа охридског г.г. Јована, Епископа брегалничког г. Марка, Епископа стобијског г. Давида, јеромонаха, игуманија, монахиња и верника Православне Охридске Архиепископије. Судија г. Ивица Стефановски је саопштио пресуду која гласи: сви оптужени су криви! Архиепископу охридском г.г. Јовану, суд је изрекао затворску казну у трајању од три године, а осталим оптуженицима суд  је изрекао условну казну од две године затвора, која ће постати активна уколико дело буде поновљено у следећих пет година! Суд је донео и пресуду којом ће бити конфискована имовина Православној Охридској Архиепископији!

Дуги низ година уназад, увелико је познат свима већ пословичан факт из међународних извештаја, где је македонско судство назначено једним од најпроблематичнијих сегмената нашег друштва, управо због корумпираности и подложности политичким утицајима. Овај политички монтиран судски процес, постао је доказом поменутих међународних извештаја о Р. Македонији. Овакви монтирани судски процеси потпуно показују да судови служе политичким обрачунима, чиме се изнова потврђује став о државном спонзорству и заштити монопола расколничке Македонске православне цркве те истовремено гажење верских слобода и прогона на верској основи Православне Охридске Архиепископије. Ова последња пресуда је седма затворска пресуда изречена Архиепископу Јовану, који је већ дуже време политички затвореник у Р. Македонији!

Коначно, овом и оваквом пресудом и сама расколничка Македонска православна црква губи шансу за решавање проблема раскола у коме пребива, при том учвршћујући представу о себи, распрострањену целим православним светом, као верској организацији – творевини једног прошлог система, која активно учествује у прогону канонске Православне Охридске Архиепископије у Р. Македонији!

Што се тиче појединих медијских инсинуација, које су се појавиле данас, обавештавамо јавност да, само сујеверни или неупућени у веру, могу да разумеју условне реченице као некакву клетву! Православна Охридска Архиепископија никада ни на кога није бацала клетве, иако је таквих примера било у историји Цркве. Илустрације ради, навешћемо један такав пример: Свети Василије Острошки купује земљу за Цркву, а потом за њу бива неправедно оптужен, и исти тај посед му конфискује локални кнез. Када се свети Василије Острошки пожалио Патријарху Максиму, Патријарх кнезу шаље писмо следеће садржине: „ …и уколико неко од вас хришћана покуша да изврши одузимање те земље од манастира названог – Острог, таквоме рушитељу, Господ нека одузме и његов дом, и њега самог, и његове синове, и његову стоку и сво његово имање, Господ нека уништи изненада, и његов траг и корен да буде затрт за навек. Амин.“ Упућенима у верску проблематику је познат потоњи след догађаја!

Када престану да функционишу правни, тада на снагу ступају духовни закони! Сви у Православној Охридској Архиепископији се моле, да поменути духовни закони не захвате никог, већ да превлада разум, за добробит свих грађана, за добро Р. Македоније.

Извор: Православна охридска архиепископија

Pin It on Pinterest

Share This