Izaberite stranicu

03Новоустоличени и изабрани Архиепископ кентерберијски Англиканске Цркве, Јустин Велби,  стигао је у среду увече, 26. јуна 2013. године, у званичну посету Јерусалимској Патријаршији. У пратњи Архиепископа Англиканске Цркве били су англикански архиепископ за Јерусалим г. Сухил Давани и сарадници.

Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофил примио је поглавара Англиканске Цркве, у присуству Отаца Гроба Господњег, као и поглавара других Цркава у Јерусалиму и то: Патријарха латинског у Јерусалиму, Епископа лутеранског, Епископа коптског, Епископа сиријског и свештеника Етиопске Цркве.

Патријарх Теофил одржао је поздравни говор поводом доласка Архипископа Јустина Велбија и притом му је доделио високи орден Патријаршије, посебан Крст Реда Братства Гроба Господњег, као признање за његове напоре у име помирења, мира и јединства.

Након тога, Патријарх Теофил је уручио Архиепископу кентерберијском приручник са иконом Светог Јустина, његовог имењака, филозофа и мученика, књигу Црквена историја Јерусалима од Хризостома Пападопулоса, два сребрна свећњака, златни крст за његову супругу и икону Богородице за његове сараднике.

Дирнут овим гестом,  Архипископ кентерберијски Јустин захвалио се Његовом Блаженству рекавши да иако је Британац, јако му је тешко да изрази енглеским речима своје емоције поводом части коју му је указао Патријарх јерусалимски заједно са другим поглаварима Цркава.

„ За мене је“, рекао је, „ заиста велика част, чињеница да се налазим у Светој Земљи у току Педесетнице. Дошао сам вама у страху од Распетог Христа, по речима Апостола Павла. Мој први приоритет је лична и црквена обнова; друго, успостава сарадње између Цркава; и треће, проповедање Јеванђеља, баш сада када патите у овом региону, посебно у Сирији. Ја се молим за све вас, да храбро одолите искушењима. Ми знамо колико ваша Заједница страда. Ипак, остварење ваше мисије је могуће кроз Божију милост. Ви сте чувари и старатељи око Све-светих места поклоњења, и знамо да се и ви такође усрдно молите за нас“.

Потом је Латински Патријарх Јерусалима имао кратко обраћање, као и англикански, лутерански, коптски и етиопски епископи, који су истакли потребу за споразумом између хришћана на Блиском истоку, и тражили међународну подршку за своју земљу, да би могли да уживају једнака грађанска права у Држави у којој живе.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This