Izaberite stranicu

Одјељење за интернет службу Америчке архиепископије Константинопољске патријаршије и Одјељење за комуникације Конференције римокатоличких епископа у САД-у покренули су заједнички пројекат под називом Вјера и безбједност који има циљ да родитеље упути како да помогну својој дјеци да се што безбједније крећу у интернет и мобилном свијету. Веб сајт www.faithandsafety.org и комплементарне стране на друштвеним мржама Фејсбук и Твитер баве се безбједним кориштењем интернета, мобилних телефона и других технологија, наглашавајући позитивну употребу технологије у јачању вјере код  дјеце.

„Наша дјеца се обраћају родитељима за руковођење и савјет. Ипак, многи родитељи се осјећају недовољно компетентним да дјецу упуте у непознату област дигиталног друштвеног свијета“, сматра Архиепископ амерички Константинопољске патријаршије Димитрије. „Ова заједничка иницијатива двије Цркве је позитиван корак који ће родитељима помоћи да дјецу упуте у дигитални свијет. Имамо одговорност пред Господом Који је рекао „Пустите дјецу и не браните им да долазе к мени (Мт. 19, 14)“.

„Сврха сајта Вјера и безбједност није само да пружи низ практичних савјета за одрасле, већ је то и мјесто гдје они могу пронаћи оквир за разговор са дјецом о неопходности етичке припремљености када се користи интернет,“, казао је Епископ Џон С. Вестер, предсједник Комитета за комуникације при Конференцији римокатоличких епископа у САД-у. „Сматрамо да овај сајт, представљен из перспектива Православне цркве и Римокатоличке цркве, даје јединствену перспективо мисионарења на дигиталном континенту“.

Тео Николакис, директор Информационих технологија Америчке архиепископије, изразио је искрену наду да ће „ова иницијатива показати да Црква брине о дигиталној безбједности, да брине о питањима технологије са којима се породице суочавају и да може пружити јасне, практичне одговоре родитељима“.

Садржај сајта ће редовно бити допуњљван и укључиваће сталне рубрике православних и римокатоличких аутора који се баве питањима односа вјере и технологије.

Pin It on Pinterest

Share This