Izaberite stranicu

У организацији Руског центра за холокауст, у Москви је 13. јуна 2013. године представљена књига Историографија холокауста у Југославији Епископа липљанског Јована (Ћулибрка), викарног епископа Патријарха српског и координатора Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве.

Књига је представљена на централном руском Спомен подручју посвећеном победи над нацизмом у Другом светском рату на Поклоној Гори.

Међу одабраним интелектуалцима који су учествовали на представљању књиге био је и амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији, Његова Екселенција Славенко Терзић, који је поздравио промоцију као знак посебног братства у страдању, које је настало током светске катастрофе коју је представљао Други светски рат.

Поред аутора, на представљању књиге говорили су Ала Гербер и Иља Алтман, руководиоци Руског центра за холокауст, као и председник Руског јеврејског конгреса Јуриј Исакович Канер. Окупљане је поздравио представник Одела за односе са друштвом Московске Патријаршије Артем Владимирович Миронов, који се извинуо у име протојереја Всеволода Чаплина, председника овог Одела који је морао да одсуствује са овог догађаја због непредвиђене обавезе са председником Владимиром Путином.

На скупу је нарочито изражена потреба да се заједнички супротстави актуелном процесу искривљавања и ревизије историје, на чијем удару је поред Другог светског рата однедавно и Први светски рат и улога Русије и Србије у њему.

Представљање књиге водио је Николај Сванидзе, познати телевизијски новинар, а цео догађај је организовао и њиме руководио др Кирил Феферман, задужен за међународну сарадњу у Руском центру за холокауст.

У петак 14. јуна Епископ Липљански Јован посетио је Руски холокауст центар и др Иљи Алтману предао на дар књиге које је Одбор за Јасеновац наменио библиотеци овог центра. Др Алтман је иначе научник светског гласа и аутор Енциклопедије холокауста у СССР. Toком сусрета са др Алтманом и др Феферманом, договорена је даља сарадња овог Центра и Одбора за Јасеновац.

Књига Историографија холокауста у Југославији представља завршни рад Епископа Јована на Универзитету у Јерусалиму, и појавила се септембра 2011. године. Њено енглеско издање очекује се ускоро, а приликом представљања књиге у Москви, најављено је и њено руско издање.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This