Izaberite stranicu

Служба за комуникације Одсјека спољних црквених веза Московске патријаршије објавила је саопштење поводом напада албанских екстремиста на аутобус са дјецом на Косову. Саопштење је објављено на сајту Одсјека.

Група албанских екстремиста је 28. јуна извршила организован напад на колону школских аутобуса који су превозили српску дјецу, која су се враћала са свечаности посвећених Видовдану.

На беспомоћну дјецу полетјеле су ријеке каменица. Троје младих поклоника задобило је теже повреде. Полиција Косова није успјела да ухапси нападаче.

Са жаљењем се констатује да се слични инциденти дешавају на Косову и Метохији практично сваке године. Тако је прошле године  више од педесет младих људи који су из разних крајева Србије дошли на видовданске свечаности, страдало од молотовљевих коктела, а неки од њих који су задобили ране од ватреног оружја су хоспитализовани.

Екстремисти желе да обиљеже Видовдан насиљем над православним Србима, да их заплаше и натјерају да се одрекну сопствене историје, везане са Косово. Напад на српске ђаке заслужује снажну осуду од стране међународне заједнице.

Овај случај опет потврђује сумњу да косовске власти нијесу у стању да превазиђу етничке тензије и пруже реалне гаранције за безбједност српског  становништва на Косову.

Pin It on Pinterest

Share This