Select Page

У понедељак 24. јуна, на Духовски понедељак, у новоизграђеном храму Христовог васкрсења у Тирани, свечаном  Литургијом прослављена је 21. годишњица избора Архиепископа Анастасија за предстојатеља Православне цркве Албаније, чиме је и обновљен рад ове аутокефалне помјесне Цркве, који је прекинут 1967, када је Енвер Хоџа затворио све вјерске установе и прогласио Албанију атеистичком државом.

У прослави је учествовало свештенство и вјерни народ свих епархија Албанске цркве, а обиљежена је и прва годишњица освећења храма.

Светом Литургијом началствовао је Архиепископ Анастасије, а саслуживали су му Митрополит Корче Јован, Митрополит Ђирокастре Димитрије, Епископ Аполоније Николај, Епископ Крује Антоније, Епископ Амантије Натанаил и Епископ Билиса Асти, као и шеснаест свештеника и два ђакона.

Након свете службе, Архиепископ се обратио вјернима словом о празнику и улози Светог Духа у нашим животима. Његово блаженство је посебну пажњу обратио на тежак, али успјешан пут, којим је Црква у Албанији прошла од задобијања слободе вјероисповиједања, нагласивши да и млађи нараштаји морају бити упознати са овим тешкоћама. Архиепископ је, такође, говорио о искушењима са којима се Црква у Албанији, али и цјелокупна православна заједница сусреће, позивајући све да положе наду на Господа: „Када кажемо “Господе, Господе, призри с небеса“, говоримо управо о томе, јер ово је Његов виноград и Он брине о њему“, казао је он.

У име архијереја и свештенства Архиепископу се обратио Митрополит Корче Јован, рекавши: „Морамо, прије свега, да захвалимо народу, кроз који је Бог омогућио ово дјело. Несумњиво, централна личност овог дјела је Архиепископ Анастасије и у име свештенства које је овдје присутно, и оних који су одсутни, желио бих да му пожелим дуг живот, да му Бог да снаге и добро здравље, на славу Божију и добро Цркве“.

Pin It on Pinterest

Share This