Izaberite stranicu

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и замјеник митрополита дабробосанског господин Григорије је на празник Видовдан, у петак, 28. јуна, служио прву Свету архијерејску литургију у новоизграђеном храму посвећеном Светом мученику кнезу Лазару косовском и светим српским мученицима, који је по идеји прослављеног српског режисера Емира Кустурице изграђен у Андрићграду.

Преосвећеном владици саслуживало је десет свештеника вишеградске и околних парохија Митрополије дабробосанске, као и тројица ђакона.

Владика Григорије је у бесједи истакао да ће овај храм бити „саборна црква овог дивног града и свједочанство да овдје има Лазаревих Срба и хришћана“. Он је храм, који је изграђен за само два мјесеца, назвао вишеградским Дечанима.

Владика Григорије нагласио је да је Видовдан празник за оне који виде и препознају Христа и Лазареве ратнике, који су се увијек борили за парче слободе, неба и земље. „Слобода је икона Божија у човјеку, то је највећа светиња и без ње је немогућ живот и самим тим и љубав“, нагласио је владика Григорије.

Према његовим ријечима, слобода је за Србе или видовданска или је нема, а до ње се долази само Лазаревим косовским путем. „Славити Видовдан је могуће само истински слободним људима, јер једино они имају праву љубав према Богу и човјеку“, рекао је владика Григорије.

Он је поручио да је Видовдан огледало које не лаже и у коме се свако лице открива у цијелости, у коме се разоткрива издаја, раздваја чистота од нечистоте, а човјек слика бојама истине.

У храму је за вријеме Свете архијерејске литургије изложена и Порт Артурска икона Богородице, коју су у Вишеград из Русије донијели чланови породица погинулих руских добровољаца.

Храм у Андрићграду висок је, са куполом и крстом, 26 метара и доминира над другим објектима у граду од камена. Смјештен је на новоизграђеном Тргу Његоша на ушћу Рзава у ријеку Дрину.

Епископ Григорије је на Видовдан поподне, приликом полагања ктиторске повеље у темеље новоподигнутог храма, рекао да су свјетлост и доброта данас облили Андрићград у којем је за нешто мало више од два мјесеца изграђена црква, толико лијепа као да је грађена читаву вјечност и истакао да би највише волио да ову цркву зову вишеградским Дечанима.

„Пут од уласка у Андрићград води у овај храм. Чему би био град, ако не води у храм и чему би био храм, ако не крунише град и чему би сви били овде ако не бисмо славили Христа Бога, Светог цара Лазара и косовске јунаке“, рекао је владика Григорије у обраћању.

Он је подсјетио да су у Андрићград, чији је идејни творац Емир Кустурица, много уложили и Република Српска и њен предсједник Милорад Додик.

„Позивамо све људе овдје у Вишеграду и свуда да дођу и виде, а кад виде обрадоваће се, биће им лијепо, схватиће да нема ништа теже на овој земљи него борити се против лијепога. То је увијек борба против доброга“, рекао је владика Григорије.

Владика Григорије је нагласио да се на Видовдан све види, јер овај празник служи као огледало. „Не можемо славити Видовдан, браћо и сестре, а да у нашим очима, у нашем слуху и срцу, не одјекује прича о вјери и вечери… Нека је благословен Видовдан, наш Крст и наш Васкрс“, рекао је владика Григорије.

У Андрићграду данас су поводом двије године од почетка његове изградње отворени Андрићев институт и пословна зграда предузећа „Хидроелектране на Дрини“.

Извор: Митрополија дабробосанска

Pin It on Pinterest

Share This