Izaberite stranicu

Athos_FlagЊегова Светост Патријарх српски Иринеј отворио је у Свечаној сали Скупштине града Београда, 23. јуна 2013, Трећу међународну конференцију о Светој Гори, у организацији Светског јавног форума “Дијалог цивилизација”, међународних удружења поштовалаца Свете Горе и Друштва пријатеља Свете Горе у Србији.

Свјатјејши је на самом почетку свога обраћања истакао значај чињенице што се о Светој Гори говори у Скупштини Града Београда и што се управо ту посвећује пажња овом великом имену, макар и тренутно, и да се не заборавља она велика улога коју је Света Гора имала од почетка свога постојања до данас. “На Светој Гори су се окупљали они који су живели на земљи, али чије деловање није било земаљско него небеско”, рекао је Патријарх српски на отварању конференције.

Његова Светост је истакао да од времена свога настанка Света Гора светли светлошћу и лепотом хришћанства, лепотом која призива, преображава, која никога од посетилаца не оставља равнодушним, православне и инославне подједнако.

“За нас Србе Света Гора има посебно значење од оног дана када је Свети Сава, Растко Немањић, оставио свој дом и постао бегунац према Светој Гори, одакле је сагледао своју земљу, шта њој треба, и кад је заједно са својим оцем створио план духовног, државничког развоја Србије, градње манастира Хиландара и просвећивања Србије”, подсетио је Свјатјејши.

“После Јерусалима”, нагласио је, “Света Гора је друго поклоничко место за српски народ. Та земља, освећена подвизима светогорских монаха, пружа духовну и моралну подршку у животу многих људи.”

“Њена улога је била велика, и надам се да ће и у будућности бити велика. Света Гора представља кључ за будућност Европе, а не само њену прошлост,” нагласио је Свјатјејши на свечаном отварању ове Међународне конференције, на којој су до 26. јуна о Атосу као културном наслеђу човечанства говорили многобројни домаћи и инострани учесници, стручњаци из различитих области науке и уметности који проучавају светогорско наслеђе.

После две конференције одржане у Салцбургу 2011. и Вајмару 2012. године, трећа годишња конференција је одржана у Београду, а посебна пажња је била посвећена обнови манастира Хиландара.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This