Select Page

Од 23. до 25. јуна 2013, Београд је угостио Међународну конференцију „Света Гора Атос – јединствено духовно и културно наслеђе човечанства“ која је окупила више од 100 учесника из десет земаља. Скуп је одржан у хотелу Метропол.

Конференција је организована у сарадњи Друштва пријатеља Свете Горе из Србије, друштава пријатеља Свете Горе из Велике Британије и Италије а под покровитељством Светског јавног форума „Дијалог цивилизација“.

Циљ скупа је био да привуче пажњу европске и међународне заједнице ка јединствености Свете Горе Атоске и настави дебате и разматрања започете на првој конференцији у Салцбургу (2011) и у Вајмару (2012), које су се односиле на неопходност очувања духовних и културних особености овог светог места.

Програм се састојао од од две пленарне седнице („Вечно и ново у хришћанској цивилизацији: светогорско искуство“ и „Света Гора Атоска – врлински и духовни извор за излазак из странпутице глобализације и секуларизма“)  и три округла стола са дискусијама на следеће теме: „Аскеза, теологија, савременост“, „Аскеза и теологија“ и „Света Гора Атос и јединство света источног хришћанства“. Своје реферате на округлим столовима поднело је 75 учесника.

atos bg2

Свечано отварање конференције уприличено је у недељу 23. јуна у Скупштини града. Гостима су се обратили Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, министар културе Републике Србије Братислав Петковић, председник Друштва пријатеља Свете Горе из Београда академик Мирјана Живојиновић, члан управног одбора Фондације Свети Андреј Првозвани Владимир Бушуев који је прочитао поруку оснивача и председника Светског јавног форума „Дијалог цивилизација“, Владимира Јакуњина. На крају  присутнима се обратио градоначелник Београда Драган Ђилас.

У културно-уметничком програму учествовао је Српско-византијски хор „Мојсије Петровић“ са диригентом Николом Попмихајловим.

На првој пленарној седници говорили су Његово Блаженство Архиепископ Г. Марко (Берлин, Епархија немачка и великобританска Руске заграничне цркве), монас Теотокис, представник Светог манастра Симонопетра са Свете Горе, Критон Хризокоидис, директор Института за историјска истраживања Националне хеленске истраживачке фондације, проф. др Сергеј С. Хоруји, директор Института за синергијску антропологију и др Мирјана Живојиновић, председник Друштва пријатеља Свете Горе из Београда.

atos bg3

На завршној пленарној седници присутнима су се обратили Високопреподобни архимандрит Методије, игуман Свете царске српске лавре манастира Хиландара, Миливој Ранђић, директор Задужбине Светог манастира Хиландара из Београда (тема: Обнова Хиландара) и представљајући извештаје са округлих столова, Спиридон В. Базинас, виши правни саветник Уједињених нација, проф. др Сергеј С. Хоруји, директор Института за синергијску антропологију и Николас Фенел, представник Друштва пријатеља Свете Горе.

На крају је издато званично саопштење учесника међународне светогорске конференције: на руском (линк), на енглеском (линк)

Извор: Манастир Хиландар

Pin It on Pinterest

Share This