Izaberite stranicu

У Затону код Бијелог Поља одржана је трећа по реду манифестација ,,Видовдански дани Затон 2013’’. Уз присуство мјештана овог и околних мјеста приређен је пригодан културно – умјетнички програм, а вечерњу службу служио је парох Синиша Јанковић који је нагласио да је у Затону постављен темељ светосавља и православља, преноси дневна новина Дан.

-Овдје, у овом древном храму, поред древне светиње, сабрасмо се да принесемо молитвену пјесму окађену мирисом косовских божура и да се сјећамо славне историје браће наше, настрадале за крст часни и слободу златну. Сјећамо се кнеза Лазара, чији нам је мученички вијенац показао пут правде и истине, пут ка Царству Божјем. Ријечи цара Лазара и његово страдање васкрсавају нам вјеру и наше надање. Овдје у средишту некадашње српске државе рашке, у центру српске писмености, духовности и културе – казао је парох Јанковић наглашавајући да је крст симбол страдања и васкрсења.

Историчар из Берана Горан Киковић нагласио је да се прије 624 године догодила једна од најславнијих битака онога доба, Косовска битка коју до данашњих дана прате непрекидна научна истраживања.

-Видовдан је празник сјећања на косовске мученике, и кнеза Лазара, велики празник српског народа. Дух Косова и Видовдана живи у српском народу и код свих оних за све оне којима су слобода и идеал на првом мјесту. Зато, и данас сјећајући се, једне од највећих погибија српске војске и српских јунака, славимо моралну побједу коовских јунака и мученика – бесједио је Киковић нагласивши да је Косово света српска земља “наш темље и духовност, наше судилиште”.

– Ми Срби треба да се поздрављамо: “Догодине у Призрену”. Јер без Косова нема ни нас Срба у Црној Гори која је збјег косовски – закључио је Киковић.

Стихове су казивали један од најбољих живих српских пјесника Благоје Баковић, који је рођен у бјелопољском селу Бојишта, а живи и ствара у Врбасу, Слобо Вучинић и Милован – Мујо Зековић. Учествовао је и хор светог Арсенија Сремца из Затона, млада Данка Пипер са својом бесједом, народни гуслар Рајо Војиновић, као и Иванка Пипер. Водитељ је била Сања Ћировић, глумица Бјелопољског позоришта.

Н. П.

Светигора прес

 

Pin It on Pinterest

Share This