Izaberite stranicu

У понедељак 24. јуна, на Духовдански понедељак, Његово блаженство Патријарх светог града Јерусалима и све Палестине Теофил III служио је божанствену литургију  у Тројицком саборном храму Руске духовне мисије у Јерусалиму. Поглавару Јерусалимске цркве саслуживали су јерарси Јерусалимске патријаршије: Архиепископ константински Аристарх и Архиепископ јерапољски Исидор, шеф Мисије руске заграничне цркве архимандрит Роман, свештенство Мисије и Светогробског братства. Јеванђеље на литургији је читано на три језика: грчком, арапском и црквенословенском, саопштава Служба за комуникације Одсјека спољних црквених веза.

У знак сјећања на заједничко богослужење, поглавар Јерусалимске цркве подарио је Руској духовној мисији крст од драгуља.

Захваливши Његовом блаженству за учешће у празничном богослужењу, шеф Мисије архимандрит Исидор  је дао Јерусалимском патријарху сребрну икону „Аврамово гостопримство“ са честицом Мамвријског дуба.

На Тројичин дан богослужења у Тројицком саборном храму Руске духовне мисије одликују се посебним свечаностима. То је храмовни празник који је установљен од времена освећења храма у 19. вијеку. Узрок преноса празника на други дан Тројице је тај што Јерусалимска црква на Духове служи Божанствену литургију  на Живоносном гробу Господњем. У Тројицком храму свечано празнично богослужење  на челу са Јерусалимским патријархом, служи се на други дан Свете Тројице, а трећи дан служи се на руском дијелу у Хеврону, гдје се Тројица јавила Авраму у дубрави Мамври.

Pin It on Pinterest

Share This