Select Page

У Белоруској православној цркви сматрају да се смртна казна мора укинути, али да се ово питање не смије политизовати.

„Белоруска православна црква је на проблем смртне казне указивала још деведесетих година. Уочи народног референдума 1996, који се, између осталог, бавио и питањем смртне казне, ми смо позвали белоруски народ да одбаци овакву мјеру кажњавања“, каже се у саопштењу Митрополита минског и слуцког, патријаршијског Егзарха све Белорусије Филарета, упућеном учесницима округлог стола „Религија и смртна казна“, одржаног у Минску.

„Ми хришћани не можемо оправдавати смртну казну, зато што је то гријех убиства. Живот сваког човјека припада његовом творцу, Богу. Нисмо ми, грешни људи, даровали живот човјеку. Не можемо му га ми ни узети. Господ Исус Христос је за свакога од нас дао свој живот, претрпио страдања, понижења, злостављања и смрт на крсту. Предајући своје грађане на смртну казну, државе поново разапињу Христа“, казао је Митрополит Филарет.

„То је био наш став на референдуму, и он се није промијенио“, истакао је он.

Позивајући се на „Основе социјалне концепције Руске православне цркве“, Митрополит је примјетио да су „данас многе земље укинуле смртну казну, или је у пракси не примјењују“.Сјећајући се да је милосрђе према палом човјеку увијек боље од освете, Црква поздравља овакве кораке“, додао је он.

Митрополит Филарет је, такође, рекао да су и Патријарх московски и све Русије Кирил, као његов претходник, Патријарх Алексеј, говорили у прилог укидања смртне казне.

Pin It on Pinterest

Share This