Select Page

У недељу Педесетнице, 23. јуна 2013, Његово блаженство Теодор II, Патријарх александријски и све Африке, служио је Јутрење, свету Литургију и Вечерње са коленопреклоним молитвама, у патријаршијској цркви светог Николе у Каиру. Патријарху су саслуживали Епископ аргентински и јужноамерички Руске православне цркве Лав (који је до недавно био егзарх Московске патријаршије у Каиру), Епископ нитријски Никодим и Епископ вавилонијски Нифонт.

Светој служби присуствовали су амбасадор Кипра г. Сотос Лиасидес, генерални конзул Грчке у Каиру г. Јанис Хацантонакис, потпредсједник Хеленске заједнице Каира г. Николаос Вадис и представник арапске православне заједнице г. Хури.

Његово блаженство је одликовао Епископа Лава орденом светог апостола Марка, захваливши му на његовом доприносу Александријској цркви.

Свечаном ручку у патријаршијском викаријату присуствовао је амбасадор Руске Федерације у Египту Сергеј Крипченко, који је говорио о блиским везама двије Патријаршије.

Током свете Литургије на поклоњење вјернима изнијете су мошти светих Евменија и Партенија, који су живјели у манастиру Кудума на Криту.

Pin It on Pinterest

Share This