Select Page

Међу многобројним верницима на Литургији су  присуствовали Зоран Марков, председник Општине Гроцка,  и Јасмина Мандић, његова заменица.

После завршетка богослужења, негде око 10,20 ч, пошла је литија кроз Гроцку. Мештани су заједно са Патријархом и свештеницима кренули пут центра, где је код чесме у центру Гроцке било прво заустављање ради читања молебна, да би  наставили главним путем до раскрснице са смедеревским путем, где је поворка други пут заустављена и, на крају, путем „смедеревца“ вратила се до цркве.

По повратку је одржана молитва у порти цркве, а затим је Патријарх испред цркве обавио чин сечења колача који је ове године припремио домаћин Сава Вељовић, док се славског колеча за наредну годину прихватио Јован Паунић.

Duhovi Grocka2Након пресвлачења, Патријарх је заједно са власником пекаре „Дукат“ Душаном Радосављевићем благословио славски колач који је ова пекара направила, преломио га са г. Радосављевићем, који га је разделио грађанима да се послуже овим за „Гиниса“ направљеним славским колачем.

Душан Радосављевић је за НашаГроцкаИнфо изјавио да је пресрећан што је њихов колач управо Патријарх пресекао и да му то представља велико задовољаство.

– Једноставно, немам речи да искажем колико ми ово значи. Ја и моји радници смо се свесрдно потрудили да овај колач  приремимо и испечемо. Долазак Његове Светости за нас представља духовни чин који нас надахњује, казао је Радосављевић.

После завршених свих обреда, Патријарх је уз трубачки оркестар испраћен до зграде парохијског дома. Заједно са њим ушле су и остале званице, међу којима је била и Јасмина Мандић заменица председника Општине.

Прелеп духовни догађај данас је обасјао Гроцку. Славски колач за Гиниса и Патријарх Његова Светост Иринеј, који је поред многобројних цркви где би могао служити, изабрао управо Гроцку, јесте догађај који мештани ове вароши имају ретку прилику да доживе. Сви су отишли дома духовно расположени, надахнути  и говором Патријарха Српског.

Извор: НашаГроцкаИнфо/СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This