Izaberite stranicu

Поводом празника Свете Тројице, храмовске славе манастира Стањевићи, и поводом 200 година од рођења Ловћенског Тајновидца Светог Митрополита Петра II Петровића Његоша, Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служиo је данас у овом манастиру Свету службу Божију.

Говорећи о данашњем празнику Митрополит је рекао да људи и данас граде Вавилонску кулу као смјешу језика и народа који се не разумију и који се често међусобно мрзе. „С друге стране, онај Дух Божији, Дух Свети, који се у искони узносио над водама, као што је записао пророк Божји Мојсије, којим је Господ задахнуо све што је створио, којим је непрекидно даривао оне који се нијесу отуђивали од Њега – кроз Њега имамо сабор древног изабраног Божјег народа“.

„Тај Дух Свети је непрекидно, као златна нит прожимао људску судбину и људску историју, чувао људску природу да не постане потркалиште демона и да се коначно не отуђи од Лица Живога Бога. На овај Свети дан се потврдило велико и Свето јединство људскога рода“, рекао је Владика Амфилохије.

У току литургије Владика је настојатеља ове Свете обитељи јеромонаха Јефрема (Дабановића) рукопроизвео у чин игумана.

„Ова Светиња почиње поново да блиста својом изворном љепотом као мјесто обиталишта славе Божије“, рекао је Владика након што је оца Јеврема рукопроизвео у игумански чин.

„Поново Дух Свети силази на Светињу да просвећује и оне који се овдје подвизавају и оне који је цјеливају. И Својом силом благосиља све оне који су кроз њу прошли кроз вјекове и себе у њу уградили. Данас те Господ произвео игуманом ове Светиње да ти то буде још један подстрек да наставиш ово Свето дјело, на првом мјесту претварања себе самог у храм Пресвете Тројице“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Игуман Јефрем је, обраћајући се и благодарећи Владици, рекао да сматра да „ово признање није моје, већ свих оних људи који су ме пратили од манастира до манастира, ево све до Стањевића, несебићчно улажући себе и читаве своје породице, и своје врлине, трудове и дарове којим је Господ њих обдарио. Свима њима се дубоко захваљујем“.

Након литургије приређена је свечана празнична академија посвећена Ловћенском Тајновидцу Светом Петру II Петровићу Његошу.

На академији је бесједио др Ново Вујошевић, а у умјетничком дијелу програма наступили су Црквени хор “Свети апостол Марко” из Подгорице, КУД “Ђурђевданско коло” из Подгорице, као и дјеца са гуслама, виолином и хармоником.

Након академије манастирска братија је приредила славску трпезу хришћанске љубави.

Р.В.

Светигора прес

Pin It on Pinterest

Share This