Select Page

Делегација Српске православне цркве на челу са Епископом будимљанско-никшићким Јоаникијем је допутовала 19. јуна у Санкт Петербург. Српски клир који ће учествовати у богослужењима празника Свете Тројице, поклонио је  братији манастира, који обиљежава 300-годишњицу, копију чудотворне иконе Мајке Божије „Млекопитатељница“.

Богородица је приказана како доји Младенца Исуса – то је за Русију риједак иконописни лик. Оригинал се налази на Светој Гори. Познато је неколико копија иконе, од којих се неке чувају у Москви и Одеси.

Икона која је донијета на поклон Александро-Невској лаври је насликана у Србији. Обишла је све манастире у овој земљи, била је на Светој Гори и на Светој Земљи.

У судбини овог, за лавру веома драгоцјеног поклона, директно је учествовао српски фотограф Миодраг Бранковић, који седамнаест година снима светогорске манастире. Једна од његових изложби је организована у Александро-Невској лаври у новембру прошле године. Фотографије са изложбе аутор је поклонио обитељи.

Икона Богородице је смјештена у манастирски храм Свете Тројице на Задушнице уочи Свете Тројице. Овакву иконицу добиће свако ко дође да се поклони светој икони.

Pin It on Pinterest

Share This