Izaberite stranicu

Информација под насловом: „Лажни попови на штипском гробљу на Духовдан” коју је објавила информативна редакција „Канал 5” телевизије, на вестима у 15 часова, није истинита. Одговорно тврдимо, да данас у петак 21. Јуна, на штипском гробљу није било ни једног свештеника Православне Охридске Архиепископије, што сутра засигурно неће бити случај.

Нетачно је и то да се свештеници Православне Охридске Архиепископије скривају иза идентитета МПЦ. Уверавамо јавност да увек отворено наступамо као свештенослужитељи Православне Охридске Архиепископије и не осећамо потребу да се од било кога кријемо, и то поготову не иза „идентитета“ МПЦ која пак, на жалост, још увек у православном свету и нема свој идентитет.

Желимо да апелујемо на грађане, да не подлежу грубим инсинуацијама неких свештеника МПЦ који Православну Охридску Архиепископију престављају малтене као терористичку организацију, од које би народ требало да се плаши. Ми постојимо ради духовних потреба Православних верника, без обзира на њихову националну припадност и ни на крај памети нам није, насилно или на превару, извршавање верских обреда вернима који то од нас не траже. Али вас са друге стране уверавамо, да је све више оних верујућих који то од нас захтевају, управо знајући факт да смо ми Православна Црква у Р. Македонији, која је призната од свих Помесних Православних Цркава из целог света. Верујемо да управо свештеници МПЦ, забринути због губитка многих као својих верника, јавно наступају износећи грубе квалификације и инсинуације. Понављамо још једном, свештеника Православне Охридске Архиепископије на гробљу у Штипу, данас није било; а сутра, уз Божју помоћ, биће и ко жели, моћи ће да нас потражи како би се извршио помен упокојених.

Живимо у 21 веку и нико не може, као у временима комунистичко-тоталитаристичког режима да спречи једног верника да остварује своје верске потребе тамо где то жели. То време је за нама, иако још увек постоје подржаваоци такве политике у нашој држави. Илустрације ради, таквог тоталитаристичког убеђења појединих уредника неких медија у нашој земљи, осећамо потребу да искажемо наше дубоко незадовољство крајњим непрофесионалним односом једног од уредника информативног програма телевизије „Канал 5”, на којој и објављена ова нетачна, да не будемо груби и кажемо, лажна информација. Наиме, желећи да демантује ову вест, Епископ брегалнички и мјестобљуститељ битољски г. Марко, јавио се телевизији „Канал 5“. Чим се представио и објаснио из којих разлога се јавља, од стране уредника му је било речено да немају о чему да разговарају а затим је грубо, без елементарне културе, прекинуо везу чак и без представљања.

И ми по закону имамо право да вршимо верске обреде, пошто је сваком човеку то право загарантовано међународним конвенцијама чији је потписник и Р. Македонија.

МПЦ не може и не сме силом да принуди вернике да долазе код њих ако верници по својој слободној вољи желе своје верске потребе да остварују у Православној Охридској Архиепископији.

Уместо што се свештеници МПЦ баве сплеткарењем и збуњивањем народа, боље би било да сакупе храбрости и учине оно што је потребно учинити, како би ступили у јединство са свима Православнима у свету.

Из канцеларије брегалничке Епископије

Извор: Православна охридска архиепископија

Pin It on Pinterest

Share This