Select Page

Заједно са страховањем од исламистичке политике турског премијера Ердогана, расте и забринутост да ће историјска црква Свете Софије у Истанбулу бити претворена у џамију.

„Жеља да се Света Софија претвори у џамију нема везе са жељом муслимана да имају мјесто за молитву – од 2010. само у Истанбулу има 3000 активних џамија. Ради се о томе да желе да поново оживе славне дане исламског освајања“, сматра Рејмонмнд Ибрахим, амерички аутор коптског поријекла.

Црква свете Софије изграђена је у Константинопољу у доба владавине византијског цара Јустинијана и представља једно од највећих грађевинских достигнућа човјечанства. Изграђена је за само пет година, од 532. до 537. Након пада Константинопоља 1453, црква је претворена у џамију, да би распадом Отоманског царства, после Првог свјетског рата, турски вођа Кемал Ататурк у њој направио музеј.

Међутим, данашње власти у Турској разматрају да Свету Софију поново претворе у џамију. Како преноси дневник  Hurriyet News, парламентарна комисија је у фебруару разматрала ову опцију.

Pin It on Pinterest

Share This