Izaberite stranicu

Lorsch GospelУ њемачком манастиру Лорш, у оквиру пројекта Bibliotheca Laureshamensis – digital‘, у дигиталном формату објављено је чувено Лоршко Јеванђеље, написано 810. године у дворској школи Карла Великог. Ово Јеванђеље сматра се једним од најљепших рукописа раног средњег вијека.

Циљ овог пројекта је стварање цјелокупне виртуалне библиотеке манастира Лорш, који се налази на листи свјетског наслеђа УНЕСКО-а. До данас је, у 68 библиотека широм свијета, сачувано 330 средњовјековних рукописа манастирске библиотеке. Сакупљање наслеђа кодекса Лоршког манастира даје јединствену прилику да се испитају интелектуалне основе манастирског живота у доба Каролинга. Лорш је био један од центара у коме се активно преписивало и прерађивалоантичко наслеђе.

Овај пројекат представља дигиталну репродукцију рукописа библиотеке са детаљним научним описима.

Странице Јеванђеља су готово у потпуности исписане златним мастилом. Свака од њих је богато украшена рамовима. Од посебног значаја су и изображења четири јеванђелиста и два изображења Господа Исуса Христа: Христос са праоцима и Христос на престолу.

Корице Јеванђеља су украшена изрезбареном слоновачом са сценама из живота Христовог и Пресвете Богородице.

Информације о пројекту Bibliotheca Laureshamensis – digital могу се добити на интернет адреси www.bibliotheca-Laureshamensis-digital.de.

Pin It on Pinterest

Share This