Izaberite stranicu

Jeras crkvaПљачкање археолошких локација је широко распрострањена појава у Јордану. Међутим, једна таква пљачка је недавно омогућила проналазак мозаичног пода до сада неоткривене цркве из византијског периода, надомак града Јераш.

„Испод око метра земље, мозаични под је био готово савршено очуван“, казао је, у разговору за The Jordan Times, Жак Сиње, директор Француске археолошке мисије у Јерашу.

Под је димензија 5 са 7 метара, и на њему се налази натпис који помиње донатора и умјетника. Мозаик потиче из 589-590. године.

Ова археолошка локација налази се на приватном имању, надомак града Јераша, око 40 километара сјеверно од Амана. Јераш, познат као Гераса током грчко-римског периода, достигао је свој врхунац у 6. вијеку, као дио Византијског царства.

„Пљачкаши су копали ноћу и случајно открили мозаик“, казао је Рафе Харахша, предсједник јорданског Одјељења за антиквитете. „Следећег јутра дошли су у канцеларију Одјељења у Јерашу и испричалио нам о томе, што није баш уобичајено… тако да смо могли да реагујемо врло брзо“.

У зависности од средстава, Одјељење ће, по Харахшовим ријечима, одлучити „да ли да купи земљиште илида мозаик премјести у музеј“.

Pin It on Pinterest

Share This