Izaberite stranicu

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/13065/15.06.2013.%20Rajo%20casopis%20Svetigora.mp3″ text=”Прилог Радија Светигора”]

ЦЕТИЊЕ, 17. МАЈА (Светигора прес) – Уочи Духова, Свете Тројице или Педесетнице из штамше је изашао 226. број „Светигоре“, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Уз нови број, читаоци добијају на поклон житије светога Петра Другог, ловћенског тајновидца. Пошто је ова година у знаку 200 година од рођења Његоша, уз Житије нова „Светигора“ доноси два текста посвећена том јубилеју. Један је бесједа Његовог високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија изговорена приликом свечаног уноса иконе ловћенског тајновидца у Цетињски манастир 19. маја ове године, а други је предавање протојереја Драгана Станишића о друштвено историјском контексту Његошевог Вијенца „Истина о православној вјери“.

Великом празнику – Светој Тројици посвећена је уводна бесједа Митрополита црногорско-приморског Амфилохија под називом „Тројичин дан пуноћа свих празника“. О овом празнику говори и тескт преузет из енглеског извора под називом „Педесетница – дар слуха“ јереја Џорџа Бенигсена.

О осталим празницима који су претходили празнику Цркве, казује велики број репортажа. Сазнаћете како је прослављен Васкрс у Митрополији црногорско- приморској, затим у Скадру; како је прослављен Ђурђевдан „Да васкрсне црква на Ловћену“; како је протекао празник светог Василија Острошког „Да правда Божија завлада“; о празновању светих цара Константина и царице Јелене у Нишу. Поводом 1700 година Миланског едикта дато је саопштење за јавност Светог архијерејског сабора Српске православне цркве. У Подгорици је поводом овог великог хришћанског јубилеја одржан  округли сто „Слобода вјероисповијести у Црној Гори“, те „Светигора“ доноси саопштење са тог скупа.

Рубрика богословље представља први дио житија светог Филарета Митрополита московског. Следећа личност о којој ћете нешто сазнати кроз рубрику мајке хришћанке  јесте Савка Јевтић. Поред ове мајке, упознаћете још једну духовну мајку, мати Февронију, игуманију Пећке патријаршије, из интервјуа Елзе Бибић „Ако заборавим тебе, Косово, нека ме заборави десница моја“.

Игуман Петар Драгојловић пише на тему „Светиња живота и гријех чедоморства“.

У новом броју заступљени су стихови поетесе Милице Краљ. Представљена су и нова издања „Светигоре“ и „Октоиха“ „Црква и држава у Црној Гори“. У питању је докторска дисертација оца Велибора Џомића.

У рубрици помени „Светигора“ се опростила од слугу Христових протојереја Саве Тутуша, и од адвоката Младена Мићовића. Хронике из свијета, помјесних Цркава, Отачаствене цркве и Митрополије црногорско-приморске воде вас кроз најсвјежије и најважније догађаје из живота Цркве. Један од њих је везан за пренос и сахрану земних остатака краља Петра Другог Карађорђевића, краљице Марије, краљице Александре и краљевића Андреја у крипту цркве светог Ђорђа на Опленцу „Карађорђевићи на окупу“.

На самом крају „Светигора“ има и вијест из спорта, о међународном фудбалском турниру у Чајничу, у коме су учествовали богословци Цетињске богословије.

Pin It on Pinterest

Share This