Select Page

ПОДГОРИЦА, 16. ЈУНА (Светигора прес) – Протојереј-ставрофор Велибор Џомић, координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске, упозорава у интервјуу Срни да се у Црној Гори у посљедње три године врши прогон свештеника Српске православне цркве /СПЦ/ и оцјењује да то није државни пројекат него одлука једног броја министара “које је опила власт”.

“Не видим ниједан разлог због кога се у Црној Гори прогони мања група православних свештеника. Ријеч је о озбиљним, одговорним, образованим породичним људима или монасима и монахињама који годинама и деценијама живе у Црној Гори, али немају црногорско држављанство”, каже Џомић у интервјуу Срни.

Он појашњава да су се сви ти људи годинама уредно пријављивали надлежним органима и од њих добијали дозволе за боравак.

“У једном политичком тренутку, тачније када је на чело МУП-а Црне Горе дошао Иван Брајовић, без икаквог разлога захтјеви тих свештених и монашких лица су – или одбијани или МУП није одговарао на жалбе”, појашњава Џомић.

Према његовим ријечима, министар Брајовић и слични приказивали су те људе као некакву, наводну, илегалну групу која незаконито борави у Црној Гори.

Он прецизира да је кулминација те драме била у фебруару 2012. године, када је за вријеме ванредног стања седморици пљеваљских свештеника наложено да напусте Црну Гору, иако је због сњежне мећаве на снази била забрана кретања.

Управни суд је поништавао та рјешења МУП-а и ниједно није издржало судску провјеру.

“Водили су каубојске, а не управне поступке. Ти људи, а и лично сам свједок, третирани су као грађани ко зна ког реда иако имају више година факултетског образовања него, рецимо, сви запослени у подручној јединици МУП-а у Подгорици”, истиче Џомић, који још не жели да вјерује да је у овом случају ријеч о државном пројекту Црне Горе.

Он сматра да су у питању “острашћени партијски појединци који се, иако критикују фамозне деведесете, понашају као да је сада ступила на снагу резолуција Информбироа”.

Џомић сматра да је неке људе, које је први пут запала министарска функција, занијела и обезнанила власт, тако да су помислили да могу да раде шта год хоће, али да се види да, ипак, не може тако.

“За сад знам да само нас тројица, иако је мој случај медијски највише испраћен, наводно угрожавамо националну безбједност Црне Горе. Како, када, с ким, с чим, гђе и зашто – још не знамо и, судећи по свему, нећемо ни знати”, наводи Џомић.

Џомић пита од када су то свештеници Цркве која је “родила и утврдила Црну Гору” опасни по њену безбједност!?

“Да су написали да смо опасни за будућност коју виде неки типови из неких странака на свој начин, онда бих и разумио јер нам се погледи не морају нужно поклапати… Да су нас питали како видимо Црну Гору у будућности – добили би одговор. Видимо је као демократску државу и као друштво једнаких шанси. Али, написати да смо опасни за националну безбједност много је па да је и покојни Тито жив. Ако ја и још два свештеника угрожавамо националну безбједност Црне Горе онда мирне душе и савјести могу да тврдим да ту безбједност још више угрожавају они који то без доказа тврде”, истакао је Џомић.

Уосталом, каже прота подгорички, амерички Стејт департмент већ другу годину заредом у свој извјештај о кршењу људских права у 179 држава свијета уврштава и његов случај.

“Вријеме је да се са тим прекине и да МУП свим свештеницима свих вјера дозволи боравак, а да се против свакога ко крши законске прописе покрену поступци у складу са законом”, закључио је Џомић у интервјуу Срни.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This