Izaberite stranicu

Крајем маја – почетком јуна на западу Сирије у близини града Ел-Кусејр, на 23 км од Хомса, у непосредној близини сиријско-либанске границе, извршени су многобројни чинови насиља над хришћанима.

Неколко хришћанских насеља напали су побуњеници. Према наводима агенције Fides, борци терористичке дружине “Џабхат Ан-Нусра“ напали су 26. маја село Ад-Дувејр, у којем је живело више од сто хришћанских породица. Ратници су заузели цркву и стрељали неколико хришћана; међу пострадалима су и дечак од 11 година и 19-годишња девојка. Десетак људи је рањено. Све куће су  без изузетка разорене или спаљене. Они који су успели побећи, склонили су се у јерменској заједници на периферији Хомса.

Још једно насеље у области Холмса потпуно је уништено и попаљено – Ум Шаршух. Преко 250 породица било је присиљено да се спасе бекством..

У самом граду Ел-Кусејр до доласка побуњеника живело је 50.000 људи, при чему су петину становништа сачињавали хришћани (углавном православни и католици). Кад су приметили долазак бандитских јединица, већина хришћана напустили су своје домове, док су преостали били подвргнути мучењима под претњом оружјем. Оскврнављени су сви хришћански храмови Ел-Кусејра.

Један руски државни функционер у Министарству иностраних послова изјавио је 3. јуна да се „од фебруара тај град налазио у рукама тих бораца, који су из њега прогнали практично све хришћане и алавите, претворивши локалну цркву у свој штаб“.  Маја 11, 2013. ови побуњеници су опљачкали и делимично разорили древни манастир Светога пророка  Илије.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This