Izaberite stranicu

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/13070/16.06.2013.%20Mitropolit%20Ljesevici.mp3″ text=”Прилог Радија Светигора”]

ЦЕТИЊЕ, 16. ЈУНА (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије обавио је данас са свештенством освећење новообновљене цркве Светог Николе у Љешевићима у Доњем Грбљу и у њој служио Свету архијерејску литургију.

У литургијској бесједи Митрополит Амфилохије је рекао да је духовно сродство дубље, важније и јаче од тјелеснога. „Зато се у народу и каже за кума: Бог, па Свети Јован. Толико је дубоко то духовно сродство које је сродство у Христу. А колико је оно још дубље у заједничкој врлини, у заједничким заповијестима које испуњујемо у Христу и Светој Тројици у чије Име се крштавамо, у заједници Духа Светога и у заједници Тијела и Крви Господње“.

„Ево видите данас овдје, у овом светом храму, само Господ зна одакле се све сабрао овај Божји народ. Ево их и дјеца из велике царске Русије, дошла овдје међу нас. Ево их, као најрођенија браћа. Рођенији по Христу и по Богу и по Цркви и по Светом причешћу од оних које је нама родила мајка и који говоре једним језиком, али немају вјере у Христа и не примају Свето причешће“, објаснио је Владика.

Он је рекао да су биолошке везе принудне. „Веза у Христу Господу је веза заснована на Божјој слободи. Гдје је Дух Свети – ту је и слобода. А гдје је слобода – ту је истинска заједница, која је неразорива и која не постаје принудно. Као што постоје заједнице у партијама, чак и у идеологијама, у државама“.

„Те заједнице данас јесу, сјутра нијесу. Па и биолошка заједница – данас јесте, сјутра није. Тек онда када се претвори у ову заједницу, Христову заједницу, у Цркву Божју, када се сједини око Имена Божјега, она постаје вјечна и непролазна“, закључио је Митрополит Амфилохије.

Након литургије Владика је уручио архијерејске захвалнице најзаслужнијима за обнову цркве.

Приређена је и хришћанска трпеза љубави.

Црква Светог Николе тешко је страдала у земљотресу 1979. године и од тада није била у црквеној употреби. Трудом одбора и добровољним прилозима мјештана Љешевића, црква је потпуно обновљења.

Према ријечима Дејана Штилета, предсједника одбора за обнову храма, радови током којих је обновљена унутрашњост цркве са новим иконостасом и припратом, као и црквена порта трајали су двије године.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This