Izaberite stranicu

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/13048/13_06_2013_liturgija_topla.mp3″ text=“Прилог Радија Светигора“]

ХЕРЦЕГ НОВИ, 13. ЈУНА (Светигора прес) – Поводом данашњег празника Вазнесења Господњег, славе цркве на Топлој у Херцег Новом, и 300-те годишњице постојања овога храма Свету службу Божију у њему су данас служили Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије и умировљени Епископ захумско-херцеговачки и приморски Господин Атанасије уз саслужење свештенства и вјерног народа.

У литургијској бесједи након читања Светог јеванђеља Владика Атанасије је казао да сваки вјерник у себи носи Христа. “И сваки је Христос у маломе, или сажетку, у језгру. Он је прво верни, а онда и верник. Верни је Богу Оцу, верни своме завету, своме домостроју, својој љубави према Богочовеку”.

“Сваки верник који поверује и за Њим пође треба да је до краја верник. Верни Њему, верни Оцу, верни Духу Светоме. Веран целокупноме Његовом пчлану, домостроју, икономији. То је Његова икономија која не пропада”, рекао је Владика Атанасије.

“А ове наше – то су хоризонтале које нигде не воде. Један несрећни политичар, а има их нажалост много таквих, говори: Ја се не борим за небеску Србију, само за земаљску. А то је гола хоризонтала, као кад нас полажу у сандук па у гроб, ако нема вертикале, ако нема небеске димензије”, објаснио је Владика Атанасије.

Он је рекао да је човјек биће небеско. “Кад стане човек, усправи се и рашири руке, ево га спојено небо и земља, ево крста. Нема поделе, нема раздвајања. Има разликовања неба и земље. Ако има поделе, онда то значи овековечење трулежи и пропасти”.

Вечерас ће Топлом прочи свечана славска литија.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This