Izaberite stranicu

ХЕРЦЕГ НОВИ, 12. ЈУНА (Светигора прес) –Свештенство херцегновског краја саопштило је да са жаљењем и огорчењем извјештава јавност да је Министарство унутрашњих послова Црне Горе још једном ударило православно свештенство у Црној Гори, газећи основна људска и вјерска права још једног свештеника Митрополије Црногорско-приморске.

“Послије пароха паштровићког јереја Синише Смиљића, седморице свештеника из Пљеваља и пароха подгоричког, протојереја ставрофора Велибора Џомића, мета насиља овог министарства постао је наш сабрат Александар Папић, парох подско-сасовићки у Херцег Новом, заједно са цијелом својом породицом”, наводи се у саопштењу.

Свештенство Херцег Новог објашњава да је оцу Александру Папићу рјешењем МУП-а, под пријетњом насилног депортовања, наложено да 11. јуна 2013. до поноћи напусти територију Црне Горе са забраном уласка у наредних шест мјесеци, због тога што његово присуство у Црној Гори, наводно, представља опасност по националну безбиједност државе.

“Отац Александар Папић, натурализовани Новљанин, као тихи, честити и узорни свештеник, који вриједно и успјешно ради на њиви Господњој са вјерним народом подско-сасовићке парохије већ годинама, доживљава са својом супругом и двојицом малољетних синова шиканирање партијски острашћене селективне правде монтенегринских СДП-властодржаца. Александар је својим људским квалитетима и свештеничким дјеловањем за кратко вријеме стекао углед у своме народу и то је очигледно главни разлог његовог прогона, јер све што је у Црној Гори добро и „честито и миломе Богу приступачно“ данас је, самим тим, осуђено да буде клеветано и гоњено”, поручују свештеници Херцег Новог.

“Ми, свештеници херцегновског краја са крајњом забринутошћу, једнодушно и најодлучније устајемо у одбрану људских, вјерских и професионалних права безочно оклеветаног и малтретираног нашег сабрата, оца Александра Папића и његове породице, које овај прогон вријеђа у њиховом људском достојанству и угрожава, и психолошки и егзистенцијално. Позивајући и виновнике овог немилог догађаја да одустану од даље злоупотребе власти и овлашћења, те да повуку своје политички острашћене одлуке, дајемо подршку Правном савјету Митрополије у његовој ријешености да, као и досада, искористи све законом дозвољене могућности да се овај нови чин полицијског насиља према свештенству Митрополије обеснажи и да се његове посљедице отклоне. Ми свештеници на терену учинићемо све да наш брат и његова породица остану са нама”, закључује се у саопштењу херцегновског свештенства.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This