Izaberite stranicu

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/13033/09.06.2013_OGLEDALO_Bogoslovija.mp3″ text=“Прилог Радија Светигора“]

ЦЕТИЊЕ, 9. ЈУНА (Светигора прес) – У част завршетка матуре седамнаесте генерације ученика Богословије „Свети Петар Цетињски“Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас литургију уз саслужење изасланика СА Синода проф. др протојереја-ставрофора Владимира Вукашиновића, свештеника и свештеномонаха архијерејског намјесништва цетињског, свештеника из Русије и Украјине и Јужне Америке.

На литургији су појали свршени матуранти богословије, који су се и причестили,а литургијску проповјед матурантима и вјерном народу говорио је Високопреосвештени Митрополит, који је тумачио пророчке ријечи “Поломите се и заблагодарите Господу за све што сте добили и чиме вас је обадарио Господ”, рекавши да да свети пророк овим ријечима указује на начин нашег живљења на земљи, које треба да је проткано благодарењем свуда и на сваком мјесту.

Високопреосвештени Митрополит упутио је и поуку свршеним богословцима да смо дужни да благодаримо Господу на свему ономе што смо од Њега добили, рекавши “нека је благословен испит зрелости, који им је почетак стицања праве и истинске мудрости и усавршавања у свакој врлини Богом нама датој, и на којој смо сви од Бога призвани. “Нека путеви њихови буду у знаку благодарности и славословља Богу, и њихов живот и њихово служење у свијету нека буде благословено”, поручио је Митрополит Амфилохије богословцима.

Након литургијског сабрања, свечаност је настављена у Богословији Светог Петра Цетињског, гдје су уручене дипломе и свједочанства свршеним матурантима о завршетку школовања, у присуству професора богословије, родбине и гостију. Потом је све присутне поздравио Ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић, затим разредни старешина ове генерације ђакон Павле Љешковић. Такође је и проф. др Владимир Вукашиновић, свршеним богословима упутио је поуку за даље школовање и напредовање у науци Господњој. У име генерације свим професорима, Митрополиту и изасланику ријечима благодарности заблагодарио је Ђуро Кнежић.  

На свечаности су матиранте поздравили и амбасадор Републике Србије у Црној Гори  Зоран Лутовац, дипломата из Аустрије Aнастасија Sandhacker, Иван Костић из Врбаса, Симо Ајковић из Скадра и предсједник ЦОЦетиње Рајко Радусиновић.

А.В./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This