Izaberite stranicu

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/262013II[/picasa]

[wpaudio url=“ http://www.svetigora.com/audio/download/12961/26.05.2013_Sahrana_Karadjordjevica_Oplenac.mp3″ text=“Прилог Радија Светигора“]

_ZTR6202.JPG

ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 27. МАЈА (Светигора прес) – Свештенство и вјерници Митрополије црногорско-приморске на челу са Високопреосвећеним Митрополитом Господином Амфилохијем, који ових дана учествује у раду Светог архијерејског сабора СПЦ, присуствовали су јучерашњој државној сахрани земних остатака краља Југославије Петра II Карађорђевића, краљица Марије и Александре и краљевића Андреја у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Са Цетиња су у Тополу допутовали да би присуствовали овом, за нашу Цркву и народ историјском догађају и одали пошту сјенима краљевске породице Карађорђевића: протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, секретар Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Митрополије, јереј Анђелко Боричић, протођакон Игор Балабан, чтец Митрополита Амфилохија Петар Вујисић, бивши градоначелник Цетиња публициста Јован Маркуш, историчар проф. Предраг Вукић, оперативни уредник часописа “Светигора” Рајо Војиновић и фотограф Зоран Тричковић.

Са њима су били и чланови фолклорног ансамбла подгоричког КУД-а “Ђурђевданско коло” на челу са предсједницом Ољом Стојановић.

Они су на Опленац донијели и на одар последњег југословенског краља положили вијенац на коме је писало: Краљу Петру II – његова ђедовина Црна Гора.

Сахрани земних остатака краљевске породице Карађорђевића присуствовали су и Грбљани, њих 50, на челу са својим парохом свештеником Мијаилом Бацковићем и предсједником Грбаљске црквене општине Петром Мазараком.

Они су потомци Грбљана пострадалих у јединицама Југословенске војске у Отаџбини у току Другог свјетског рата.

Фото-репортажу о овом догађају,  чији је аутор Зоран Тричковић, можете погледати на адреси:

https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/262013II

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This