Select Page

ЦЕТИЊЕ, 27. МАЈА (Светигора прес) –У четврту недјељу по Васкрсу, 26. маја ове године, поклоничка група православних вјерника са Цетиња, из Подгорице, Херцег Новог и Бара, учествовала је у Светој Архијерејској служби коју је у храму Светих Апостола у Пећкој Патријаршији служио епископ Липљански г. Јован.

Владици Јовану су саслуживали свештеници из Црногорско-приморске митрополијеМомчило Кривокапић, архијерејски намјесник которски и Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије, као и синђел Патријаршије Игњатије Илић.

35 вјерника из Црне Горе, дошло је на поклоњење светињама Пећке Патријаршије, а пастирски их је дочекао и поздравио викарни епископ Липљански г. Јован заједно са игуманијом Февронијом и сестринством ове древне српске православне лавре. Ови поклоници су претходних дана, посредством поклоничке агенције „Одигитрија“ из Будве, обишли и друге православне светиње на Косову и Метохији: Манастир Дечане, саборни храм у Ђаковици, православно гробље у Витомирици, манастир Зочиште, Ораховац, Велику Хочу, град Призрен са Богородицом Љевишком и Светим Архангелима.

Њихово веома садржајно поклоничко путовање почело је учешћем у прослави крсне славе Призренске богословије, Светих Кирила и Методија, који су у петак 24. маја, прослављени Светом Архијерејском Литургијом, служеном у призренском храму Светог Ђорђа. Овом службом су началствовали архијереји СПЦ, епископ Рашко-призренски г. Теодосије, и епископ Ремезијански г. Андреј, а саслуживали су свештеници из Рашко-призренске епархије и Црногорско-приморске митрополије.

Вјерујући људи из Црне Горе су са својим свештенством сусрели велики број православних вјерника и свештеника са Косова и Метохије, упознали су се са њиховим условима живота, слободом вјероисповједања и плановима за обнову и унапређење богослужења и опстанка Православне Цркве на овим просторима. Овомприликом је допремљена значајна количина материјалне помоћи вјерника из Црне Горе, упућене браћи и сестрама на Косову. Закључено је, по ко зна који пут, да оваква поклоничка путовања и братски хришћански сусрети крај древних црквених светиња, доносе обострану духовну корист и велику радост многим људима.

Г.П.

Pin It on Pinterest

Share This