Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”1″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/19201304[/picasa]

[wpaudio url=” http://www.svetigora.com/audio/download/12908/19.05.2013_Mitropolit_Cetinje.mp3″ text=”Прилог Радија Светигора”]

Свети Петар I Цетињски и Свети Петар II Тајновидац ловћенскиЦЕТИЊЕ, 19. МАЈА (Светигора прес) – Свечаним литургијским уношењем иконе Светог Митрополита Петра Другог, Тајновидца Ловћенског у Цетињски манастир, данас је на Цетињу, на празник Светих жена мироносица, праведног Јова и пренос моштију Светог Саве, 19. мај на нивоу Митрополије црногорско-приморске установљен као датум празновања Митрополита Петра Другог Петровића Његоша као светитеља Цркве Божје.

Свету службу је служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством Митрополије и Епархије буеноајреско-централно-јужноамеричке.

У литургијској проповиједи Митрополит Амфилохије је рекао да је и Митрополит Петар Други Петровић Његош, попут мироносица, Светог Саве и свог стрица Светог Петра Цетињског, свједок Христовог Васкрсења.

“Попут њих, несумњиво је свједок Христовог васкрсења и Свети Митрополит Петар Други, Цетињски пустињак и Ловћенски тајновидац. Тако је већ написано на његовој икони коју овдје видите, литургијски унијету на овај свети дан у храм Рождества Пресвете Богородице Цетињског манастира”, казао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је рекао да је на својој првој икони Митрополит Петар Други Петровић Његош с правом назват ловћенским тајновидцем, јер је заиста био тајновидац. “Све оно што је видио Свети нови Петар Други Петровић Његош, Ловћенски тајновидац, све је то испуњено најдубљим виђењем и сазнањем, а то је виђење Слова предвјечнога Оца кроз кога је све постало што је постало. То је он и записао у свом завјештању”.

“Сво његово дјело је испуњено дубоком надом у бесмртност и вјечност човјекову. Нико на овом језику, а бојим се ни на неком другом европском језику није написао тако дубоко свједочанство о бесмртности људскога бића као што је то урадио синовац Светога Петра Цетињског, њиме надахнут и њиме васпитан”, нагласио је Митрополит црногорско-приморски.

“Сав његов живот, његов земни подвиг и његово дјело у служби Бога и народа, јесу у знаку Христовог крста, распећа и васкрсења”, рекао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је рекао да је и Владика Раде, попут Светог Григорија Богослова, написао “Лучу микрокозма” у току Великог поста.

“Петар Други је кроз Христов гроб, кроз издају у Гетсиманској башти, кроз Христово васкрсење сагледао судбину свих свјетова, свих земаљских народа а посебно судбину свога народа, нарочито кроз Косово и Милоша, кроз вјеру Обилића и кроз Великомученика косовског Лазара”, рекао је Митрополит Амфилохије подсјетивши сабране на литургији на стихове “весели се праху Немањића, Немањића и Гребљановића”.

“То је Његош, то је његово осјећање људског страдања, људске патње, борбе између добра и зла, између Бога и сатане, између истине и лажи, свјетлости и мрака. То његово сазнање је ту записано, а нарочито у оним ријечима о косовској гробници. Не вјерује он у безнађе, него у надање које је закопано на Косово, у једну гробницу”, објаснио је Митрополит Амфилохије.

Митрополит је рекао да величина Светог Митрополита Петра Другог Петровића Његоша није у томе што је био владар и најбољи пјесник српског језика, него у томе што је свједок да “над свом овом грдном мјешавином опет умна сила торжествује” и да се нада да ће то схватити и они који, иако воле Његоша, то не схватају.

“Сав његов живот је химна Божанској доброти, Божанској љепоти, Божанској мудрости, оплакивање биједне судбине људске и сагледавање ужаса демонског и сатанског зла. Али, с друге стране, ни у једном тренутку он не губи надежду и у томе је његова величина”, закључио је Митрополит Амфилохије.

У току литургије икона Светог Митрополита Петра Другог, Тајновидца ловћенског је била постављена на иконостасу цркве Цетињског манастира гдје се налази и лик Светог Петра Цетињскога.

Његош је на икони представљен у архијерејским одеждама. У десној руци он држи ловћенску цркву Светог Петра Цетињског, а у лијевој свитак са стиховима из “Луче микрокозма” посвећеним Христу васкрсломе.

На икони је исписано: Свети Митрополит Петар Други, Ловћенски тајновидац.

Литургијском уношењу иконе Светог Митрополита Петра Другог, Тајновидца ловћенског, поред многобројних вјерника са Цетиња и из других мјеста Црне Горе, Србије, Републике Српске и дијаспоре, присуствовао је господин Ђорђије Петровић са Његуша, потомак Митрополита Василија Петровића Његоша.

На предстојећем засједању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве биће покренуто питање канонизације и уношење у Дитих Светих Митрополита Петра Другог Петровића Његоша и на свеправославном нивоу.

[wpaudio url=” http://www.svetigora.com/audio/download/12914/IZVIISKRA_8.%20emisija_Luca%20mikrokozma.mp3″ text=”Прилог Радија Светигора”]

Тропар

Светом Петру другом, Ловћенском Тајновидцу

– глас 4 –

Богоизабран Петром Светим стрицем

Од ране младости служио си Господу

и страдалном своме роду,

Вођен искром огња бесмртнога

Извео си из блатне земље

Клицу небесног живота,

Постао глас вапијућег у пустињи.

Славећи Онога који Ти показа свјетлост

Топио си се и химне божастбене радости,

Оплакивао биједну судбу људску.

С надеждом си приступио Престолу Вишњега,

Петре нови, Ловћенски Тајновидче,

смирено си се одазвао

на позив Христа Човјекољупца,

Да Га у бесмртне хорове вјечно славиш.

Кондак

– глас 6 –

Великомучеништвом живота својега

и гроба твога Ловћенскога

Петре Цетињски Боговидче,

Свештенослужитељу олтара свесветија,

Ваистину посвједочио јеси

Да васкрсења не бива без смрти.

Зато заједно са Тобом огњеним поетом

појемо химну божаствену

Богу Слову Предвјечнога Оца

у человјечество обученом,

из гроба вјечном свјетлошћу засијалом:

О Преблаги, Тихи Учитељу

Слатка ли је света бистра вода

С Источника Твога бесмртнога!

Од Твога су св’јетлога погледа

Уплашене мраке ишчезнуле,

Од Твога су хода свештенога

Богохулни срушени олтари

Васкрсењем смрт си поразио

Небо Твојом хвалом одјекује

Земља слави свога Спаситеља.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This