Select Page

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12906/18.05.2013_Mitropolit_Bratonozici.mp3″ text=“Прилог Радија Светигора“]

ЦЕТИЊЕ, 18. МАЈА (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у манастиру Светог Николе на Пелевом бријегу у Братоножићима.

У току литургије Светом тајном крштења су Цркви Христовој прибројани Златко и Димитрије.

Поводом храмовске славе обављен је трократни опход око цркве, а потом је благосиљан славски колач.

“Ако Бог да, наш (Свети архијерејски) сабор ће ове године Светога ловћенскога тајновидца, цетињског пустињака Петра Другог Петровића Његоша и званично прибројати лику светих”, рекао је Митрополит Амфилохије у архипастирској бесједи сабраном вјерном народу.

“То му припада. Има, видим, оних који пишу да он није био митрополит, да је био само господар и само пјесник. Они по својој мјери мјере онога који је безмјеран”, казао је Владика.

Владика је рекао да тиме они показују да би хтјели би да у свој ситни, ограничени калуп укалупем онога коме је васиона била уска. “”Хтјели би да укалупе онога који се срео са живим Богом.  И све што је написао је плод тог његовог сусрета, не само са собом и свијетом око себе него са живим Богом. Зато је и могао да напише онакве стихове и о бесмртности људскога бића и о Христовом васкрсењу”.

“А управо то и јесте разлог да се ми сабирамо око ове светиње. Ако је само да се саберемо ту да се видимо, да наставимо своје празне разговоре које водимо у току дана и године, онда је боље да се и не састајемо. Одвикли смо се да се сатајемо око светиње, а навикли да се састајемо око идеологија, чашице ракије, празних разговора. А ово мјесто није за то. Јесте за разговор, али за разговор са живим Богом”, поручио је Митрополит Амфилохије.

Владика је затим са свештенством служио помен на гробу Пеја Станојева Балевића, проте и војводе братоношког из 17. вијека.

Након богослужења настављен је сабор Братоножића који се сваке године одржава око празника преноса моштију Светог оца Николаја, тзв. љетњег Светог Николе, који се празнује 22. маја.

Изведен је пригодан празнични програм у којем су учествовали бесједници, пјесници и гуслари.

Домаћини славске трпезе ове године су били припадници братства Чађеновића у чије име је присутне поздравио Владимир Чађеновић.

Кумство за славу за наредну годину преузели су Секуловићи.

Митрополит Амфилохије је са свештенством и мјештанима данас посјетио и цркву Светог Николе у обнови која се налази у братоношком селу Клопот.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This