Select Page

БАЊАЛУКА, 16. МАЈА (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије оцијенио је да односи Србије и Републике Српске не изгледају здраво, прије свега због нездравог односа према предсједнику Републике Српске Милораду Додику, као и парцијалног односа према трагедији у БиХ, који је концентрисан само на злочин у Сребреници.

Он је додао да је и криминализација предсједника Републике Српске од појединих медија у Србији саставни дио “приче о Косову”.

“Исти господари који диригују овакво рјешење косовског питања, диригују и рјешавање питања БиХ, у чему им смета Република Српска”, рекао је Митрополит Амфилохије за Радио-телевизију Републике Српске.

Према његовим ријечима, званичници Србије треба да пусте Србе, Хрвате и Бошњаке у БиХ да постигну братско помирење, а не да се у то мијешају и извињавају.

Он је додао и да се у БиХ, с обзиром на улогу високог представника, проводи наставак анексије, док је Валентин Инцко насљедник политике Бењамина Калаја.

Говорећи о бриселском споразуму Београда и Приштине, Митрополит Амфилохије је оцијенио да је то резултат насиља и посљедица бомбардовања Србије.

Он је рекао да се својим ставом не мијеша у политику власти у Србији, али да, као чувар вјековне традиције, има право да им каже да не крше устав своје земље.

“То није питање политике, то је питање бити или не бити, односно народног бића, а Црква је дужна да каже своју ријеч када је у питању народ. Ко њима даје право и монопол над тим”, запитао је Митрополит Амфилохије.

Он је нагласио да је став свих епископа о питању Косова и Метохије јединствен и кристално јасан, те изразио бојазан да су начелници српских општина на сјеверу Косова угрожени, да ће им власт у Београду ускратити помоћ ако не прихвате бриселски споразум, иако то званични Београд није директно рекао.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This