Izaberite stranicu

ЦЕТИЊЕ, 17. МАЈА (Светигора прес) – Црква признаје све нације, али она себе не поистовјећује са било каквом земаљском величином, казао је данас Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије у подгоричком насељу Момишићи након благосиљања славског колача поводом празника Светих момишићких новомученика, славе цркве у Момишићима.

“Црква само преображава и универзализује ограничене земаљске вриједности, биле то нације биле државе. Њене границе нијесу границе држава. А и то би хтјели неки од наших садашњих политичара”, рекао је Владика Амфилохије.

Владика је рекао да је лијепо то што они воле Црну Гору и црногорску државу. “Само није лијепо, није паметно, није мудро, лажљиво је, поткопава темеље Црне Горе, ограничавање безграничне Цркве Божје на границе филџан-авнојевске Црне Горе”.

Владика је упозорио политичаре да Црну Гору не враћају паганству. “Црна Гора је просвијетљена од апостолских времена и као древна Диоклија и као Зета и као потоња Црна Гора. На томе се темељи сва култура и све вриједности Црне Горе до данашњега дана”.

“Обоготворавање црногорства или српства, иста је то прича. То је повратак паганству. Црква Божја је универзална. И срамно је и стидно да у Црној Гори Светог Саве, Светог Петра Цетињског и ловћенског тајновидца Његоша хоће да у тај мали филџан смјесте Цркву Христову, да смјесте Христа Бога”, казао је Митрополит црногорско-приморски.

“То је с оне стране памети и примитивизам. Једино оправдање им је што припадају покољењу које је одрасло у времену кад је Црква била прогнана из душе народа. Прогнана Црква, па људи одрастали у духу Маркса, Енгелска, Лењина”, рекао је Владика.

Владика је објаснио да они то чине на принципима примитивнијим од марксистичких, будући да је марксизам имао на свој начин димензију универзалности. “У питању је трагање за идентитетом у црногорству у некој новокомпонованој филџан-авнојевској државности. То је сужавање хоризоната Црне Горе и њеног бића на племенско, на ограничено. То је, уствари, повратак на оно дохристовско вријеме”.

“Тужно је за Црну Гору и за један мали дио Црногораца, све бивших Брозових ђака, секретара комитета, Брозових скојеваца, кумровачких ученика и курсиста, да они сад, намјесто да се врате Цркви Божјој, стварају неке своје нове идоле”, објаснио је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је казао да се с таквим примитивизмом и ограниченостима не може ићи у Европу. “Не може се ићи ни преко прага, а камоли у Шекспирову, Гетеову и Дантеову Европу. А то је права Европа. То је Европа којој ми припадамо”.

“Сад они који и не знају шта је Европа шене – хоће у Европу. Коју Европу? У  Европу Аушвица, Маутхаузена, НАТО бомбардовања, Европу  нацифашистичке окупације која се сад наставља окупацијом Косова и Метохије”, закључио је Митрополит Амфилохије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This