Select Page

[wpaudio url=“ http://www.svetigora.com/audio/download/12879/15_05_2013_u_zizi_mitropolit_o_tutusu.mp3″ text=“Прилог Радија Светигора“]

БУДВА, 15. МАЈА (Светигора прес) -Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством и вјерним народом заупокојену литургију у цркви Свете Петке у Будви поводом упокојења протојереја-ставрофора Сава Тутуша, дугогодишњег секретара Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Митрополије црногорско-приморске.

Протојереј-ставрофор Саво Тутуш упокојио се јуче у Будви у 63. години земаљског живота.

“Оца Сава Бог је послао да осамнаест година овдје у Митрополији цетињској служи Господу”, рекао је Митрополит Амфилохије након малог помена. “И служио му је као секретар Митрополије црногорско-приморске, на једном од најодговорнијих мјеста у самој Митрополији, које је он добио заслужено јер се као врли свештеник и слуга Бога вишњега показао у својој Далматинској епархији”.

Митрополит Амфилохије је казао да живот оца Сава није био нимало једноставан и лак. “Одрастао је практично као сироче, без свога оца. Одхранила га је мајка на преслици и десници руци у тешка, послератна времена. А на голом далматинском кршу живот је увијек био тежак, поготово послије другог свјетског поклања”.

“Причао је отац Саво да се први пут нахранио кад је отишао у војску. Мајка је састављала једва крај са крајем да своју дјецу прехрани. Али то је њега и подстакло негдје дубље да крене Божјим путем, да оде у Богословију и да се поново врати, и да одмах у почетку свога богослужења буде у својој епархији код Владике Стефана, једног изузетног јерарха наше Цркве, који није случајно баш њега одабрао да му буде десна рука рука у пословима епархијским”, рекао је Митрополит Амфилохије.

“Када је дошло ово зло и опако вријеме изгона нашег светосавског народа са простора Далмације, он је заједно са својом породицом био приморан да се настани у Београду, а онда се обратио нама са жељом да службује у Митрополији црногорско-приморској, иако је за њега било угодније да остане у Београду. Он, рођени Далматинац, тако ми се чини, желио је да ипак буде близу мора и да на тај начин сачува тај свој животни континуитет, своју везу са родним крајем”, рекао је Владика.

Владика је рекао да је прота Саво био његова десна рука у Митрополији. “Обилазио је све парохије, поучавао млађе свештенике и стекао један веома значајан углед међу Цетињанима. Бог га је, ево, призвао овдје. Помињемо његово часно и честито име свештеничко и испраћамо га јер се данас враћа у Београд да би тамо почивао и очекивао трубе Судњег дана”.

“Сагледавајући његов живот, поготово његове последње године и дане, заиста је крај његовог живота био хришћански. А и молио се да му баш не буде тешка смрт. Увјерен сам да ће непостидно изаћи пред лице Господње и пред лице часних и честитих свештеника и епископа мученичке и страдалне Далмације. Да ће изаћи пред њих и да ће бити у стању да даде одговор пред Страшним судом Христовим”, закључио је Митрополит Амфилохије.

Прота Саво Тутуш рођен је 1950. године у Полачи код Книна. Завршио је Богословију Светог Саве у Београду и био је до 1995. године свештеник у Книнској крајини.

У егзодусу српског народа 1995. године који је био последица акције хрватских оружаних снага под именом “Олуја”, прота Саво је дошао у Београд.

Одатле је на позив Митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија дошао на Цетиње, у Митрополију црногорско-приморску,  гдје је дужност секретара Епархијског савјета и Епархијског управног одбора обављао до 2010. године.

Последње три године живио је у Београду.  У том периоду редовно је долазио у Митрополију на празнике Светог Петра Цетињског и Светог Василија Острошког.

Са супругом попадијом Борком изродио је троје дјеце.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This