Izaberite stranicu

ЦЕТИЊЕ, 1. АПРИЛА (Светигора прес) – Закорачили смо у Велики и свети пост да би што чистији дочекали Васкрсеније Христово. У томе може да нам помогне и нови 224. великопосно-благовјештански  број «Светигоре», образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске својим богатим и разноврсним садржајем. Да помогне у смислу упознавања са тајном Великог поста и празника који претходе Васкрсу. Један од тих празника су Благовијести. О том изузетном догађају цијеле људске историје говори бесједа Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија „Првина свеукупног домостроја спасења“, коју је изговорио прошле године на празник Благовијести, у манастиру Бешка. Са светитељима који су се борили  против јеретика и извојевали борбу за исихастичку духовност упознаћете се кроз богословску тему „Развој исихастичке духовности до четрнаестог вијека“, јерођакона Никона Кокотовића. А о једном од тих светилника, светом Григорију Палами, говорио је Митрополит сурошки Антоније (Блум).

 

У прилог јубилеју 200 година од Његошевог рођења «Светигора» је објавила рад Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија  под називом «Богословско-молитвени лик Петра Другог Петровића Његоша», преузет из зборника радова са научног скупа одржаног у Херцег Новом. «Плео је вијенце јунацима» је назив огледа Божа Ђурановића о народном гуслару Јеврему Ушћумлићу. А етика чојства и јунаштва је тема есеја мр Слободана М. Чуровића «Јеванђелски етос у дјелу Марка Миљанова Поповића».  Једном другом етосу, етосу материнства и узорним мајкама посвећена је књига ђаконисе Оливере Балабан «Мајке хришћанке», о којој се можете информисати у новој «Светигори». Ту је још један бритак приказ под називом «Килибардина монтенегрологија» Раја Војиновића.

Ове године прославља се 900 година светородне лозе Немањића. О прослави светосимеоновског сабора у Подгорици говори репортажа «Црна Гора – Немањина колијевка», коју допуњује посланица архимандрита Методија, игумана хиландарског, упућена светосимеоновском збору у Подгорици. Овдје је и још једна посланица  «Посланица из сужањства» утамениченог архиепископа охридског и Митрополита скопског Јована.

Поводом  100 година од Балканских ратова монах мр Павле Кондић пише о ослобађању Рашке и  Метохије 1912. године. О Косову, пољу жртвеном, «Крстопоље и Сретење, у нади Васкрсења» на Задушнице је бесједио умировљени Епископ Атанасије.

У новом броју можете прочитати о савременом чуду које се десило пред копијом иконе Мајке Божје «Свецарица» у Кијеву, о томе одакле потиче израз «Пут до пакла је поплочан добрим намјерама», затим о италијанском граду Лорету и његовој чувеној катедрали. Ту је и сјећање Радомира Р. Булајића под називом «Два пријетеља». У рубрици из медицине др Драгица Бојовић пише о новим препаратима биљне апотеке Свети Василије Острошки. У редовној рубрици помен «Светигора»  доноси репортажу о четрдесетици игумана Луке (Анића). Поезију у овом броју представљају стихови Милутина Вековића и Невена Милаковића. Ту је и саопштења за јавност са последњег засједања Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Митрополије црногорско-приморске, као и писмо Владике Амфилохија господи Штефану Филеу и Елману Броку «Кривокапић дезинформисао Европски парламент».

На крају кроз хронике из Помјесних црква, отачаствене Цркве и Митрополије црногорско-приморске сазнаћете мноштво новости и актуелности из православља, као и занимљивости из свијета.

Pin It on Pinterest

Share This