Select Page

Подгорица, 19. јануар 2013. (Портал Ин 4 С) – Митрополит црногорско-приморски Амфилохије затражио је данас да, поводом 200 годишњице рођења Петра Другог Петровића Његоша, буде обновљена црква Светог Петра Цетињског на Ловћену. Он је подсјетио да је посљедња жеља чувеног црногорског владике и пјесника била да се сахрани у капели на Ловћену.

“Надам се да ће Црна Гора, ако Бог да, у част два вијека рођење Његоша, испоштовати његово завјештање, односно вратити цркву Светог Петра Цетињског на Ловћену која је срушена у безбожна времена”, казао је митрополит Амфилохије након пливања за Часни крст на Богојављање на ушћу ријека Рибнице и Мораче у Подгорици.

Према његовим ријечима, необнављање цркве на Ловћену био би гријех према посљедњој жељи Његоша и према Светом Петру Цетињском.

“Обнављајући Црну Гору, обновићемо је у правом смислу само тада када се обнови црква Светог Петра Цетињског на Ловћену”, навео је митрополит црногорско-приморски.

Његош је, по сопственој жељи, сахрањен у капели на Ловћену, коју је током Првог свјетског рата срушила окупаторска аустроугарска војска.

Југословенски краљ Александар Карађорђевић обновио је капелу, али је она срушена током комунистичке владавине. Његошеве кости од 1974. године почивају у маузолеју на Ловћену.

Pin It on Pinterest

Share This