Select Page

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12877/14.05.2013_Mitropolit_Gornji_grbalj.mp3″ text=“Прилог Радија Светигора“]

ЦЕТИЊЕ, 14. МАЈА (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилобхије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у цркви Свете Матроне Московске у Горњем Грбљу.

“Не може Црква да буде подређена земаљским вриједностима и земаљским величинама, без обзира како се оне звале”, рекао је Митрополит Амфилохије у литургијској проповиједи.

“У Црној Гори, ево сад, хтјели би да Цркву ограниче на границе Црне Горе. То је сад основна тема и ове власти и ове политике. Црква која је безгранична – да јој поставе границе”, казао је Владика.

Он је казао да му је један тих својевремено говорио да би било добро да се учлани у ДПС. “А ја њему кажем: Драги мој, мени је уска васиона, не могу у њу да се смјестим, а ти хоћеш да ме упишеш у мали ДПС. То је за тебе сигурно нешто велико, али за мене, који знам шта је човјек и ради чега постоји човјек и народ овдје на земљи то је мало и сићушно. То су мале и приземне вриједности које данас јесу а сјутра нијесу”.

“А ја чезнем и за оним што је с оне стране васионе, безгранично”, објаснио је Митрополит црногорско-приморски.

“То је оне што јесте Црква. Црква не може да буде ограничена, не може да буде смјештена у мале ситне ствари овоземаљске”, закључио је Митрополит Амфилохије.

Након литургије обављено је благосиљање славског колача.

Приређена је и славска трпеза љубави.

Митрополит Амфилохије данас је обишао  цркву Светог Василија Великог у Загори, а потом и цркву Светог пророка Илије у Сутулији.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This