Select Page

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12858/Mitropolit_Ostrog_12.05.2013.mp3″ text=“Прилог Радија Светигора“]

ОСТРОГ, 12. МАЈ(Светигора пресс) – Десетине хиљада поклоника из свих крајева свијета стигло је данас у манастир Острог да се поклоне моштима светог Василија Острошког Чудотворца и прославе име Божије чија се слава пројавила у његовим светим моштима. Литургијским сабрањем началствовао је Високопреосвештени Митрополит Амфилохије уз саслужење Преосвештеног епископа средњеевропског Константина и великог броја свештеника, свештеномонаха, ђакона и вјерног народа.

У архипастирској бесједи сабраном народу обратио се Митрополит Амфилохије који је истакао да је свети Василије Острошки најдивнији свједок Васкрсења Христовог, славе Његове и путоказ и образац свима нама. Митрополит је и овом приликом подсјетио на важност очувања косовског завјета истакавши да треба да урадимо све да се кандило вјере не угаси у светињама Косова и Метохије.

“Ово наше сабрање није ништа друго него додавање уља у то кандило на начин како је то рађено од времена великомученика косовског Лазара па све до наших нових времена”, нагласио је владика Амфилохије.

“Неправедно и нечасно издавати светиње не приличи часним и честитим људима, часним државницима, а оно што треба да знају и браћа албанци да је отето проклето и да никоме не може добра донијети”, рекао је митрополит.

“Зато се и молимо Господу и светом Василију Острошком да правда Божија завлада и у Црној Гори, и на Косову и Метохији, и у Сирији и у цијелом свијету”, закључио је митрополит Амфилохије.

Н.П.

Pin It on Pinterest

Share This