Izaberite stranicu

БЕОГРАД, 10. МАЈА (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије рекао је београдњској “Политици” да његова иницијатива да Српска православна црква  прогласи Петра II Петровића Његоша за свеца не представља “посрбљавање Његоша”.

“Он је био митрополит и господар црногорски, али и свесрпски и свесловенски”, рекао је Митрополит Амфилохије, чији ће предлог за канонизацију Његоша бити предат Синоду СПЦ, а потом ће стићи на Свети архијерејски Сабор.

Владика Амфилохије рекао је “да стављање Његоша у постеље савременог монтенигеринства, значи понижење, сужавање и сакаћење Његошевог свечовјечанског лика”.

Он је навео да је Московски патријарх Кирил прије неколико дана Патријарху српском Иринеју, преко руског свештеника у Београду, послао икону Светог Петра Другог Петровића Његоша, што је показатељ да Руска православна црква Његоша већ сматра светитељем.

“Његов гроб је показатељ његовог великомучеништва. Тај који каже да Његош не може бити светац, мјери Његоша са самим собом”, рекао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије наводи да ће на мајском Сабору СЦП да образложи да су ранији митрополити и народ у Његошу видјели свеца и да је његова десна рука, приликом преноса земних остатака са Цетиња на Ловћен, била нераспаднута, те да је Његош не само гениј, пјесник и државник, него и “свједок Христовог распећа и васкрсења”.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This